Ако сте почитатели на авокадото, значи сигурно сте запознати с ползите, които носи на тялото. А начините да го похапвате всеки ден, не са никак малко, като сред най-разпространените са авокадо тостът и любимото гуакамоле.
Сред всички полезни нутриенти в себе си, можем да посочим омега-3 мастните киселини за водещи в състава на екзотичния плод. Те са от съществено значение за правилното развитие и функционирането на тялото. За разлика от други мастни киселини, тези то не произвежда само, затова трябва да си ги набавяме чрез храната.
За щастие, не е нужно да ядете само и единствено авокадо, за да си ги набавите. Добре знаем, че омега-3 има в по-мазните риби, но ще ги намерите също в ядките, растителните масла и особено в това от чиа.
Макар консумацията на това семе да е по-известна в здравословните среди, след като е накиснато в течност, маслото, приготвено от него е пълно с хранителни вещества и особено с омега-3. Според някои диетолози именно то съдържа най-висок процент от тази полезна мастна киселина.
Само една чаена лъжичка масло от чиа е отличен неин източник и дава на тялото ви дори повече от препоръчителния му дневен прием. То е богато на фибри, антиоксиданти и минерали и играе ключова роля при превенцията от хронични заболявания. В комбинация с други полезни храни, олиото от чиа повишава тяхното усвояване, носейки на тялото още по-големи ползи.
Хубавото на това масло е, че може да се консумира както студено, така и при термична обработка. Има висок праг на димене и спокойно може да бъде нагрявано до над 215 градуса.
За да бъде съхранявано правилно, също няма много специални изисквания. Трябва да бъде прибрано на хладно и тъмно място, като това гарантира, че ще бъде в идеално състояние до 18 месеца.