Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Любимецът на цяла една нация: Йоркширският пудинг


Йоркширският пудинг е признат в целия свят като традиционно британско ястие, но историята му е обвита в мистерия, а произходът му е почти неизвестен. Не са открити нито пещерни рисунки, нито древен съд, заровен под улиците на Йорк, който свидетелства за появата на йоркширския пудинг. И ако излезем от кръга на шегата, ще видим, че знанието за тестеното изкушение може и да е пренесено на Острова от някоя нахлуваща армия, но за съжаление няма доказателства и за това предположение.

Нещото, което знаем със сигурност е, че съществуват рецепти, една от които датира от началото на 1700 г. Като цяло, всички те са сходни, можем обаче да открием няколко интересни разлики.

Сега да се върнем от самото начало.

Първата записана рецепта за йоркширския пудинг се появява в книга, носеща името The Whole Duty of a Woman. Тя е издадена през 1737 г., а рецептата е записана като "Подгизнал пудинг". Странното наименование идва от печеното на шиш месо над тестото, чиято мазнина капе върху него и го напоява. Месото е овнешка плешка, а тестото - за палачинки. Готовият пудинг се сервира горещ, се казва още в рецептата.

Снимка: Unsplash

Г-жа Бийтън може би е една от най-известните писателки за храна във Великобритания от XIX в., но нейната рецепта от 1866 г. пропуска едно от основните правила за приготвяне на йоркширски пудинг - необходимостта от възможно най-горещата фурна, която може да бъде постигната. Рецептата се оказва грешна и в друг апект, когато г-жа Бийтън препоръчва пудингът да се пече един час, преди да бъде поставен под месото. Местните жители на Йорк я обвиняват за грешката и заради това, че тя е с южняшки произход.

Ако погледнем пътя на йоркширския пудинг в по-близки дни до нашето време, ще видим как той е преживял войните на XX век. Тъй като темпото на съвременния живот се ускорява все повече, жените работят наравно с мъжете и готвенето у дома намалява значително, възходът на полуфабрикатите и готовите ястия настъпва с пълна сила. Така в търговската мрежа се появяват и първите полуготови варианти на британската кулинарна класика.

Днес тестеното ястие е по-популярно от всякога, независимо дали пудингът е домашно приготвен, сервиран в ресторант в Обединеното кралство или купен замразен от супермаркета. Защо тази проста смес от яйца, брашно, мляко и сол е спечелила място в сърцето на една цяла нация и е придобила световна репутация все още остава мистерия. Едно според нас е сигурно - тайната се крие в зашеметяващият му вкус.

Дайте оценка:

Тагове: яйца бяло брашно прясно мляко

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче