Картофеното пюре може да бъде обогатено с различни сосове, които ще добавят нови вкусови хоризонти към традиционната рецепта. Ето няколко идеи, с които да превърнете вашето уж най-обикновено картофено пюре в истински кулинарен шедьовър.
Чеснов сос
Той е лесен за приготвяне и придава богат вкус на пюрето. Смесете кисело мляко или заквасена сметана с нарязан чесън, сол, майонеза и черен пипер. Можете да добавите и малко лимонов сок за свежест.
Гъбен сос
Запържете нарязаните гъби в масло до златисто, след което ги смесете с готварска сметана и подправете със сол и черен пипер. Този сос придава по-землисти нотки и кремообразна текстура на пюрето.
Сирене с лук
Смесете настъргано сирене - като чедър или пармезан - с карамелизиран лук и малко сметана. Тази комбинация е много ароматна и се съчетава перфектно с пухкавото картофено пюре.
Песто
Придайте свеж и ароматен нюанс на вашето пюре, като му добавите малко песто. Просто разбъркайте няколко чаени лъжички готово песто със сметанов сос залейте пюрето. То дава интензивен вкус на босилек и ядки, който контрастира прекрасно с по-неутралния вкус на картофите.
Маслен сос
Класическият маслен сос е винаги добър избор. Разтопете краве масло в тиган и добавете малко брашно. След това постепенно добавете прясно мляко, като бъркате постоянно, докато консистенцията в съда се посгъсти. Подправете със сол, черен пипер и индийско орехче.
Доматен сос
За един по-нетрадиционен вкус, опитайте варианта с доматен сос. Загрейте зехтин в един тиган и запържете малко нарязан лук и чесън. Добавете консерва пасирани домати и оставете всичко да къкри, докато сосът се сгъсти. Подправете със сол, черен пипер, босилек и щипка захар за баланс на киселия вкус, идващ от доматите.
Горчичен сос
Смесете горчица с майонеза в съотношение 1:3 и добавете малко заквасена сметана. Горчицата добавя приятен остър вкус, който значително освежава този на пюрето. Добавете и няколко капки зехтин.