Този зашеметяващ ягодов пай се приготвя бързо и задоволява и най-капризното небце. Дори плодовете да не са толкова сладки, драмата е излишна, тъй като минават през кратка захарна баня.
Празнувайте сезона на ягодите, защото няма да е безкраен. Отидете до пазара и купете 2 кг от тях и да започваме. Няма време за губене.
Как плънката за пая да не стане водниста
Ягодите са доста деликатни, когато са в сезона си, затова трябва да се мият непосредствено преди консумация или готвене. Опитайте се да ги купите в деня, когато сте решили да приготвите пая, но не повече от ден-два по-рано.
След като измиете плодовете, почистете ги от сърцевината и дръжките им и ги сложете върху кухненска хартия, за да изсъхнат. Така ще предотвратите получаването на водниста плънка за вашия пай.
Нарязани или цели ягоди
Изборът е ваш. Рецептата, която ще видите по-надолу в текста, не изисква едното или другото. Ако ви харесва да разрежете плодовете, направете го, ако ли не - оставете ги цели. И в двата случая яркочервеният им цвят ще впечатли любимите ви хора.
Как да приготвите този пай още по-лесно
Най-сложният етап в приготвянето на този изкушаващ десерт е тестото. За да си спестите малко усилия, може да приготвите пая с готово маслено тесто. Разточете го в тавата и го изпечете предварително за 2 мин., след което го оставете да се охлади на плота, докато сте готови с плънката.
Ето и рецептата.
Лесен пай с ягоди
Необходими продукти:
- 1 кг и 400 г пресни, едри ягоди
- 150 г бяла захар
- 1 с.л. прясно изцеден сок от лимон
- 3 с.л. царевично нишесте
- ½ ч.ч. студена вода
- ½ ч.л. ванилова есенция
- Маслено тесто
- Разбита сметана за гарниране
Начин на приготвяне:
- Измийте, почистете и нарежете ягодите на филийки. Оставете част от тях, които да поставите върху вече готовия пай (около десетина ягоди, когато са цели).
- Сложете ги в касерола, а при тях изсипете захарта и лимоновия сок. Оставете сместа да ври на среден огън за около 5 мин., като разбърквате, за да не залепне за дъното.
- В купичка смесете водата и царевичното нишесте. Не трябва да остават бучки.
- Изсиспете нишестето във врящите ягоди със захар, докато бъркате непрекъснато. Сварете сместа за около 1 мин. Трябва да се избистри и да стане прозрачна.
- Махнете ягодите от котлона и прибавете ваниловата есенция. Охладете ягодовата смес за 30 мин.
- Изсипете сместа в предварително изпеченото в тавичка и изстинало маслено тесто.
- Подредете предварително отделените и нарязани на филийки ягоди върху плънката и с помощта на четка ги глазирайте с малко от течната част на сместа.
- Оставете готовия пай да почине за минимум 4 часа в хладилника, но най-добре за цяла нощ. Сервирайте с бита сметана.