Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Лесен и зашеметяващ ягодов пай

Празнувайте сезона на тези деликатни плодове, защото няма да е безкраен


Този зашеметяващ ягодов пай се приготвя бързо и задоволява и най-капризното небце. Дори плодовете да не са толкова сладки, драмата е излишна, тъй като минават през кратка захарна баня.

Празнувайте сезона на ягодите, защото няма да е безкраен. Отидете до пазара и купете 2 кг от тях и да започваме. Няма време за губене.

Как плънката за пая да не стане водниста

Ягодите са доста деликатни, когато са в сезона си, затова трябва да се мият непосредствено преди консумация или готвене. Опитайте се да ги купите в деня, когато сте решили да приготвите пая, но не повече от ден-два по-рано.

След като измиете плодовете, почистете ги от сърцевината и дръжките им и ги сложете върху кухненска хартия, за да изсъхнат. Така ще предотвратите получаването на водниста плънка за вашия пай.

Нарязани или цели ягоди

Изборът е ваш. Рецептата, която ще видите по-надолу в текста, не изисква едното или другото. Ако ви харесва да разрежете плодовете, направете го, ако ли не - оставете ги цели. И в двата случая яркочервеният им цвят ще впечатли любимите ви хора.

Как да приготвите този пай още по-лесно

Най-сложният етап в приготвянето на този изкушаващ десерт е тестото. За да си спестите малко усилия, може да приготвите пая с готово маслено тесто. Разточете го в тавата и го изпечете предварително за 2 мин., след което го оставете да се охлади на плота, докато сте готови с плънката.

Ето и рецептата.

Лесен пай с ягоди

Необходими продукти:

  • 1 кг и 400 г пресни, едри ягоди
  • 150 г бяла захар
  • 1 с.л. прясно изцеден сок от лимон
  • 3 с.л. царевично нишесте
  • ½ ч.ч. студена вода
  • ½ ч.л. ванилова есенция
  • Маслено тесто
  • Разбита сметана за гарниране

Начин на приготвяне:

  1. Измийте, почистете и нарежете ягодите на филийки. Оставете част от тях, които да поставите върху вече готовия пай (около десетина ягоди, когато са цели).
  2. Сложете ги в касерола, а при тях изсипете захарта и лимоновия сок. Оставете сместа да ври на среден огън за около 5 мин., като разбърквате, за да не залепне за дъното.
  3. В купичка смесете водата и царевичното нишесте. Не трябва да остават бучки.
  4. Изсиспете нишестето във врящите ягоди със захар, докато бъркате непрекъснато. Сварете сместа за около 1 мин. Трябва да се избистри и да стане прозрачна.
  5. Махнете ягодите от котлона и прибавете ваниловата есенция. Охладете ягодовата смес за 30 мин.
  6. Изсипете сместа в предварително изпеченото в тавичка и изстинало маслено тесто.
  7. Подредете предварително отделените и нарязани на филийки ягоди върху плънката и с помощта на четка ги глазирайте с малко от течната част на сместа.
  8. Оставете готовия пай да почине за минимум 4 часа в хладилника, но най-добре за цяла нощ. Сервирайте с бита сметана.

Дайте оценка:

Тагове: ягоди лимон бяла захар ванилия сладкарска сметана вода царевично нишесте

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче