Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Кулинарни загадки: Защо ментата ни носи усещане за студ в устата

Ето как реагира тялото ни


Ментата е известна със своята свежест и приятен аромат. Но задавали ли сте си въпроса защо след като я сдъвчете, когато е прясна, оставя в устата ви чувство, сякаш сте хапнали нещо студено?

Тази билка действа на рецепторите ни точно както лютите чушки, подвеждайки мозъка ни, че сме яли нещо горещо или студено. За това усещане е виновно съединението капсаицин, от което пикантните чушки изобилстват. Именно то задейства определени рецептори на езика - тези, отговорни за усещането, когато сме сложили в устата си нещо наистина горещо.

Но формата на молекулата на капсаицина му позволява да заблуждава рецепторите да изпращат сигнал до мозъка, че храната е по-топла от поносимото, въпреки че стимулът е химически, а не физически.

Растенията като ментата произвеждат ментол - съединение с характерен ментов вкус. Също както капсаицинът активира рецепторите за горещо, ментата пък възбужда други, които отговарят за усещането за студ. Така мозъкът ни отново бива заблуден, че сме погълнали нещо физически студено.

Ако обичате ментови дъвки, познавате добре първоначалният сблъсък с ментовия вкус - устата ви сякаш замръзва и прелива от свежест. Много подобни синтетични съединения са разработени от козметичната индустрия, за да може продуктите им да придават усещането за хлад и свежест върху, когато бъдат нанесени върху кожата.

Снимка: iStock by Getty Images

Ментата е известна и със своите ползи за здравето. В комбинация с глог и валериана тя действа благоприятно на нервната система и може да успокои силни емоционални състояния.

Тя помага също при проблеми с храносмилателния тракт. Ментата облекчава болка и дискомфорт при наличието на газове, както и при различни раздразнения в тази област. Ако пък страдате от дихателни проблеми и болки в гърлото, тя ще ги облекчи и ще прочисти синусите.

През пролетта и лятото не пропускайте да се възползвате от силата на тази освежаваща билка. Срещнете ли я в природата, наберете си и я оставете да изсъхне на тъмно и проветриво място. Така ще разполагате с билката винаги, когато имате нужда от нея.

Дайте оценка:

Тагове: прясна мента

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче