Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Коледната трапеза по света

Вижте ястията, които задължително присъстват на масите в различните страни по това време на годината

От Наталия Тодорова
Наталия Тодорова

Коледа е първият ден, в който могат да се поднесат месни и блажни ястия след постите. По традиция на трапезата у нас най-често слагаме свинско - често се коли прасе, в някои краища се приготвя капама, зелеви сарми с месо.

Задължителна е коледната погача, а за посрещане на коледарите често се приготвят колаци (гевреци). Баницата може да бъде с различни плънки - сирене, кайма, лук, зеле, тиква. Масата не се вдига през целия ден, за да е изобилна и плодородна годината.

Тук ще ви разходим и през други държави и континенти, където Коледа се отбелязва също с богата трапеза. Кои са типичните коледни ястия по света?

Коледно пънче - Франция

Снимка: iStock by Getty Images

Bûche de Noël по форма наподобява парче дърво. Приготвя се от пандишпанено руло, крем и обилна шоколадова глазура, декорирана да прилича на кората на дърво. Французите считат този сладък "бъдник" за символ на семейното огнище и сплотеност. Във Франция друг задължителен герой в коледното меню е гъшият дроб.

Щолен - Германия

Снимка: iStock by Getty Images

Щоленът има дълга история през вековете и представлява плътен кекс със сушени плодове, коледни аромати, марципан и обилно покрит с пудра захар. Според легендата по форма е замислен да наподобява младенеца, увит в пелени. Този десерт е традиционен за целия декември и дори има специален папски декрет, който позволява използването на масло в рецептата, въпреки постите.

Панфорте - Италия

Снимка: iStock by Getty Images

Името означава "силен хляб". Този десерт е особено характерен за региона на Тоскана и се приготвя от микс от сушени плодове, ядки и ароматни подправки. Панетоне - италианският "козунак" със сушени плодове - също е много характерен десерт през декември, особено за региона на Милано.

Коледен пудинг - Великобритания

Снимка: iStock by Getty Images

Този десерт също съдържа много сушени плодове, яйца и микс от подправки като канела, индийско орехче, джинджифил, карамфил. Подслажда се с кафява захар или меласа, в миналото рецептите включват предимно продължително варене на сместа, но често съвременните рецепти предлагат и варианти с печене.

Меломакарона - Гърция

Снимка: iStock by Getty Images

Тези гръцки коледни сладки са сред най-популярните десерти в южната ни съседка по това време на годината. Сиропираният десерт с аромат на канела и портокал е неизменна част от коледната трапеза.

Коледна пуйка - САЩ

Снимка: iStock by Getty Images

Пуйката е традиционно предпочитано месо в САЩ за празнични семейни събирания. Според статистиката на Коледа американците консумират около 22 млн. пуйки. Обикновено се приготвя пълнена - с кестени, гъби или месо. На трапезата също присъства шунката, царевицата и картофите, тъмен сос от червени боровинки.

Вечерята често завършва с традиционния яйчен пунш (егног) с аромат на канела и карамфил. В Европа също е познат, като в Италия яйченият пунш бомбардино се сервира с бита сметана.

Бакаляу - Португалия

Снимка: iStock by Getty Images

За Коледа португалците традиционно приготвят сушена риба треска, като твърдят, че имат над 300 вариации на приготвяне на тази риба в своята национална кухня.

Фондю Chinoise - Швейцария

Швейцария е известна със своето фондю. На Коледа обаче швейцарците залагат не на традиционното топено сирене, а на ястие, състоящо се от тънки резени месо, топени в различни сосове и бульони.

Торта Павлова - Нова Зеландия

Коледа в Нова Зеландия се пада през лятото и обикновено се празнува с барбекю на открито. Торта Павлова с целувчени блатове, сметанов крем и много плодове е често предпочитан завършек на празничната вечеря.

Laufabrauð - Исландия

Този хрупкав исландски хляб е традиционна част от коледните приготовления. Изпича се от много тънък лист тесто, декориран с геометрични форми, наподобяващи снежинки.

Шафранови кифлички - Швеция

Снимка: iStock by Getty Images

Lussekatter представляват шафранови кифлички, които обикновено се изпичат в специфична форма, наподобяваща S. Шафранът в рецептата се накисва предварително - на него се дължи типичният яркожълт цвят на тестото.

Кюртош калач - Унгария

Снимка: iStock by Getty Images

Наталия Тодорова е автор на блога The Little Chef, където споделя всичко, което я вълнува, за детско развитие и възпитание, родителство, кулинария.

Козуначените коминчета "кюртош калач" се приготвят от добре разточено сладко тесто, изпечено в пещ върху специални валяци. Този традиционен за Коледа сладкиш е добре познат също в Румъния, Чехия, Германия.

Дайте оценка:

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче