Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Кои са най-известните ястия с кестени, за които трябва да знаете

Възползвайте се максимално от завладяващия им вкус


Кестените са ценна съставка в много кулинарни традиции по света, особено в есенните и зимните рецепти. Тяхната сладост и мека текстура ги правят чудесни за различни ястия както солени, така и сладки. Ето пет от най-популярните сред тях, в които кестените са основна съставка.

Печени кестени

Печените кестени са може би най-лесният и популярен начин за консумацията им. Те са известни в цяла Европа и се продават на улични щандове през есента и зимата.

Преди да се сложат да се изпекат, кестените се разрязват леко от едната страна, за да не експлодират при нагряване, след което за целта се използва фурна или нагорещена плоча. Когато са готови, черупката се напуква, а вътрешността става мека и сладка.

Крем супа от кестени

Крем супата от кестени е изискана и ароматна, и перфектна за студените месеци.

Тя обикновено се приготвя с кестени, които са предварително сварени или печени. Те се пасират с други съставки като лук, праз, чесън и сметана. Резултатът е богата и кремообразна супа с деликатен, сладникав вкус. В някои рецепти се добавят гъби, а понякога и трюфели за още по-голяма дълбочина.

Снимка: iStock by Getty Images

Пълнени птици с кестени

Кестените са класическа съставка в пълнежи за празнични птици като пуйка и пиле. Пълнежът обикновено включва кестени, които са нарязани на парчета и смесени с хляб, лук, целина, билки - мащерка и градински чай, а понякога и сушени плодове като стафиди или червени боровинки. Тази комбинация добавя сладост и текстура към пълнежа, което допълва чудесно вкуса на печеното месо.

Пълнените птици с кестени са традиционен избор за коледни и други празнични вечери в Европа и Северна Америка.

Марон гласе

Снимка: iStock by Getty Images

Марон гласе е френски деликатес и представлява захаросани кестени. Но нищо не е толкова просто, колкото звучи.

Кестените се сваряват и след това се потапят многократно в захарен сироп, за да се получи блестяща, сладка глазура. Процесът може да отнеме няколко дни, тъй като кестените се оставят да попият сиропа постепенно, за да се запазят цели.

Марон гласе често се използват за декорация на десерти. Те са особено популярни по време на коледните празници във Франция и Италия.

Паста с кестени и гъби

Италианската кухня също използва кестени в своите рецепти, а едно от най-вкусните ястия е пастата с тях в комбинация с гъби.

Кестените се нарязват на малки парчета и се задушават с гъбите в масло и чесън, след което се смесват с прясно сварена паста. За допълнителен вкус често се добавя малко сметана или настърган пармезан. Резултатът е изискана, но ястието е изключително лесно за приготвяне, доставяйки ни топлина отвътре в хладните дни.

Дайте оценка:

Тагове: кестени

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче