На 6 декември отбелязваме празника на св. Николай Чудотворец - владетел на водите и подводния свят, покровител на моряците, банкерите, рибарите и пътешествениците.
В българския традиционен календар това е един от най-големите зимни празници, почитан не само от семействата, в които има именници. На трапезата е отредено специално място на шарана. За него поверието ни разказва как веднъж св. Николай влязъл с лодка в морето, но заради буря, тя се пробила. Тогава от водите той извадил шаран, с който запушил дупката. Ето защо тази риба се смята за жертвена и играе важна роля в празничната трапеза на Никулден.
Шаранът трябва да е цял, прясно уловен и с люспи. Според поверията, когато домакинята го почиства от тях, тя трябва да внимава нито една люспа да не падне на земята, тъй като това е знак за предстоящи неприятности. Ако това се случи обаче, никой от семейството не бива да ги настъпва. Най-голямата люспа пък се прибира в кесия, за да бъде пълна през цялата година с пари.
На някои места в България се приготвя рибник - пълнен шаран с ориз, стафиди и ядки, увит в тесто и запечен във фурната. Освен него се правят и два обредни хляба, които заедно с рибата трябва да бъдат осветени в църква или у дома. Парчета от хлябовете се раздават на съседи за здраве и берекет.
На този ден също се приготвя и курбан чорба, която задължително трябва да е от риба.
Освен рибните ястия на трапезата се сервират сарми, постни пълнени чушки с ориз, фасул, царевица и други постни храни, напоени със зехтин. Поверията гласят, че масата не бива да се вдига през целия ден, за да бъдат посрещнати всички гости - очаквани и неканени.
След като се приключи с изяждането на шарана, костите му не бива да се изхвърлят на боклука. Те трябва да бъдат изгорени, да се закопаят или да се пуснат в течаща вода. Вярва се, че така ще се запази благополучието в семейството и ще се увеличи плодородието.
Св. Николай се счита и за покровител на неомъжените жени. На този ден те отиват да запалят свещ и да занесат дарове в църквата, като се молят на светеца да им помогне скоро да се задомят. Вечер отиват на мегдана, танцуват хора, а младежите и семействата им ги наблюдават, за да изберат бъдеща булка за синовете си.
Нашето тазгодишно предложение за шаран ще е традиционна рецепта, в която той се пълни с ориз.
Необходими продукти:
- 1 шаран (около 2-3 кг)
- 1 чаша ориз
- 1 голяма глава лук,а нарязана на дребни кубчета
- 2 моркова, нарязани на дребни кубчета
- 1 чаша прясно нарязан магданоз
- 1 чаша слънчогледово олио
- 100 г орехи
- 1/2 ч.ч. червено вино (по избор)
- сол и черен пипер на вкус
- 1 ч.л. червен пипер
- 2 скилидки чесън
- 1 лимон
- 2 дафинови листа
Начин на приготвяне:
- Шаранът трябва да се почисти от вътрешностите и люспите. Изплакнете го добре, като внимавате да не повредите кожата.
- Загрейте малко олио в тиган и запържете нарязаните лук и моркови. Готвите ги до омекване.
- Добавете ориза и го запържете за 2-3 минути, като постоянно разбърквате. След това залейте с малко вода или бульон, добавете сол, черен пипер, червен пипер и дафиновите листа.
- Когато оризът попие водата и започне да набъбва, добавете нарязаните орехи и нарязания магданоз. Пресовайте чесъна и го добавете към сместа.
- Напълнете рибата с готовата смес, но не прекалено, за да не се разкъса кожата на шарана при печене. Останалия ориз разпределете в тавата.
- Затворете отвора на рибата с клечки за зъби или конец.
- Поставете шарана в предварително намазнена с олио тава.
- Намажете го с олио и го поръсете с лимонов сок. По желание може да добавите малко червено вино в тавата за допълнителен вкус.
- Печете шарана в предварително загрята фурна на 180°C за около 1,5 - 2 часа. Периодично го поливайте със соса от тавата, за да остане месото му сочно.
- След като рибата е готова, извадете я от фурната и оставете да почине за няколко минути, преди да я сервирате. Поднесете я с гарнитура по избор, като в този сезон изключително подходящи са туршиите.