Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Какво трябва да сложим на трапезата за Никулден

Това е едни от най-големите зимни празници


На 6 декември отбелязваме празника на св. Николай Чудотворец - владетел на водите и подводния свят, покровител на моряците, банкерите, рибарите и пътешествениците.

В българския традиционен календар това е един от най-големите зимни празници, почитан не само от семействата, в които има именници. На трапезата е отредено специално място на шарана. За него поверието ни разказва как веднъж св. Николай влязъл с лодка в морето, но заради буря, тя се пробила. Тогава от водите той извадил шаран, с който запушил дупката. Ето защо тази риба се смята за жертвена и играе важна роля в празничната трапеза на Никулден.

Шаранът трябва да е цял, прясно уловен и с люспи. Според поверията, когато домакинята го почиства от тях, тя трябва да внимава нито една люспа да не падне на земята, тъй като това е знак за предстоящи неприятности. Ако това се случи обаче, никой от семейството не бива да ги настъпва. Най-голямата люспа пък се прибира в кесия, за да бъде пълна през цялата година с пари.

Снимка: iStock by Getty Images

На някои места в България се приготвя рибник - пълнен шаран с ориз, стафиди и ядки, увит в тесто и запечен във фурната. Освен него се правят и два обредни хляба, които заедно с рибата трябва да бъдат осветени в църква или у дома. Парчета от хлябовете се раздават на съседи за здраве и берекет.

На този ден също се приготвя и курбан чорба, която задължително трябва да е от риба.

Освен рибните ястия на трапезата се сервират сарми, постни пълнени чушки с ориз, фасул, царевица и други постни храни, напоени със зехтин. Поверията гласят, че масата не бива да се вдига през целия ден, за да бъдат посрещнати всички гости - очаквани и неканени.

След като се приключи с изяждането на шарана, костите му не бива да се изхвърлят на боклука. Те трябва да бъдат изгорени, да се закопаят или да се пуснат в течаща вода. Вярва се, че така ще се запази благополучието в семейството и ще се увеличи плодородието.

Снимка: iStock by Getty Images

Св. Николай се счита и за покровител на неомъжените жени. На този ден те отиват да запалят свещ и да занесат дарове в църквата, като се молят на светеца да им помогне скоро да се задомят. Вечер отиват на мегдана, танцуват хора, а младежите и семействата им ги наблюдават, за да изберат бъдеща булка за синовете си.

Нашето тазгодишно предложение за шаран ще е традиционна рецепта, в която той се пълни с ориз.

Снимка: iStock by Getty Images

Необходими продукти:

  • 1 шаран (около 2-3 кг)
  • 1 чаша ориз
  • 1 голяма глава лук,а нарязана на дребни кубчета
  • 2 моркова, нарязани на дребни кубчета
  • 1 чаша прясно нарязан магданоз
  • 1 чаша слънчогледово олио
  • 100 г орехи
  • 1/2 ч.ч. червено вино (по избор)
  • сол и черен пипер на вкус
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 2 скилидки чесън
  • 1 лимон
  • 2 дафинови листа

Начин на приготвяне:

  1. Шаранът трябва да се почисти от вътрешностите и люспите. Изплакнете го добре, като внимавате да не повредите кожата.
  2. Загрейте малко олио в тиган и запържете нарязаните лук и моркови. Готвите ги до омекване.
  3. Добавете ориза и го запържете за 2-3 минути, като постоянно разбърквате. След това залейте с малко вода или бульон, добавете сол, черен пипер, червен пипер и дафиновите листа.
  4. Когато оризът попие водата и започне да набъбва, добавете нарязаните орехи и нарязания магданоз. Пресовайте чесъна и го добавете към сместа.
  5. Напълнете рибата с готовата смес, но не прекалено, за да не се разкъса кожата на шарана при печене. Останалия ориз разпределете в тавата.
  6. Затворете отвора на рибата с клечки за зъби или конец.
  7. Поставете шарана в предварително намазнена с олио тава.
  8. Намажете го с олио и го поръсете с лимонов сок. По желание може да добавите малко червено вино в тавата за допълнителен вкус.
  9. Печете шарана в предварително загрята фурна на 180°C за около 1,5 - 2 часа. Периодично го поливайте със соса от тавата, за да остане месото му сочно.
  10. След като рибата е готова, извадете я от фурната и оставете да почине за няколко минути, преди да я сервирате. Поднесете я с гарнитура по избор, като в този сезон изключително подходящи са туршиите.

Купете съдове за печене

Правилната тава ще направи ястията ви по-вкусни

Дайте оценка:

Тагове: риба чесън червен пипер дафинов лист червено вино лук моркови магданоз лимон орехи ориз

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче