Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Какво слагаме на трапезата на Трифон Зарезан

Празникът е един от най-обичаните в цяла България


Трифон Зарезан е един от най-обичаните и жизнерадостни празници в България, посветен на лозарите, винарите и плодородието. По нов стил се отбелязва на 14 февруари, но в някои региони все още се почита и на 1 февруари по стар стил.

Това е денят, в който лозята символично се зарязват, за да донесат богата реколта през годината. Според народните вярвания Свети Трифон е покровител на тях и виното, а традициите, свързани с празника, са изпълнени с веселие, наричания и богати трапези.

В различните краища на страната ритуалите имат своите особености, но най-важният обичай навсякъде е зарязването на лозята. В Северна България мъжете излизат рано сутринта с бъклици с вино и ножици, за да отрежат първите три пръчки, след което ги поливат с вино, наричайки за здраве и плодородие.

Снимка: iStock by Getty Images

В Тракия обичаят често е съпроводен с шествие през селото, където хората се поздравяват с празника и си разменят чаши вино. В Родопите традиционно мъжете се събират на групи, като след ритуалното зарязване се събират около обща трапеза сред лозята, където празнуват до залез. В някои части на страната, особено в Пловдивския и Сливенския край, се избира "цар на лозята" - човек с късмет и добри стопански умения, който символично повежда обредите.

На Трифон Зарезан храната заема специално място. Независимо дали се празнува у дома или на лозето, на трапезата задължително присъстват ястия, които съответстват на духа на празника. В центъра на масата обикновено стои пита, замесена с брашно и вино, често украсена с гроздове или лозови листа.

Снимка: iStock/Getty Images

Печеното месо е неизменна част от празника - най-често се приготвя свинско със зеле или печено на жар. Пълнена кокошка с ориз и дробчета също е популярно ястие, особено в Централна България. Лозовите сарми са сред традиционните храни, символизиращи плодородието, а в някои региони се приготвя и яхния с праз и вино. За десерт се поднасят тиквеник, медени пити или сладкиши с орехи и грозде, които носят благополучие и изобилие. Виното, разбира се, е най-важната част от празничната трапеза, не само като напитка, но и като символ на плодородието и силата на земята.

Трифон Зарезан не е просто празник на лозарите, а ден, в който се почита връзката между човека и природата, между труда и насладата от плодовете му.

Дайте оценка:

Тагове: бяло вино червено вино грозде

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче