"Аламинут" е термин, който е добре познат и в България, макар произходът му да идва от френския израз à la minute, което буквално означава "в последния момент". В кулинарен контекст това обозначава ястия, които се приготвят бързо - буквално за няколко минути. У нас обаче думата се е наложила с малко по-различен смисъл - тя обединява всички онези семпли, но вкусни гозби, които не изискват дълго време, предварителна подготовка или сложна техника на готвене.
Аламинутите се раждат от нуждата за пестене на време и продукти, без това да води до компромис с вкуса. Те са предпочитан избор в домашната кухня, в кварталните заведения и в бистрата, където се търси нещо бързо, но питателно. Тези ястия често залагат на добре познати и достъпни съставки - яйца, сирене, колбаси, зеленчуци, кайма, пилешко или риба. Идеята не е в кулинарната изтънченост, а в практичността и удоволствието от храната.
Класическите аламинути включват пържени яйца с наденица, омлет със сирене, кюфтета с гарнитура, пилешки хапки, скара с картофи или панирани кашкавалчета. Обикновено се приготвят на тиган или скара, като термичната обработка е кратка и директна. Те не изискват мариноване, задушаване или продължително варене - затова често се приготвят на момента и се поднасят веднага.
Именно простотата на аламинутите им печели трайно място на трапезата - те са познати, вкусни и лесни за приготвяне. Дори едно парче кашкавал, панирано в брашно, яйце и галета, може да се превърне в любима бърза вечеря. Често те се комбинират с гарнитури като ориз, пържени картофи, зелева салата или резенчета домат - нищо претенциозно, но винаги засищащо.
В днешно време, когато времето никога не стига, аламинутите отново се връщат в светлината на прожекторите - този път не като компромис, а като разумен избор. Те показват, че добрата храна не винаги изисква часове в кухнята, а просто умело подбрани продукти и желание да нахраниш себе си и близките с нещо топло, бързо и вкусно.