Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Как правят граховата супа в различните кътчета на света

Свежо кулинарно околосветско пътешествие

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев

Супата от грах не звучи като нещо сложно и това е така, но е изненадващо, че различните народи я приготвят по свой собствен начин, а от това могат да се придобият нови идеи, с които да разнообразим менюто си.

Снимка: iStock by Getty Images

В Испания: Там използват бял хляб, чесън, бадеми и зехтин, всички смесени в блендер. Към тази смес се добавя пилешки бульон, грах и твърдо сварени яйца.

Френска грахова супа: Тя включва картофи, моркови, лук и целина, сварени до омекване. След това зеленчуците се пасират заедно с граха, докато се получи гладка крем супа. Често тя се гарнира със сметана и пресен магданоз.

Италианска: В Италия има даже цели две популярни версии на това ястие. Едната се доближава по вид до яхния, приготвена с грах, моркови, целина и телешко месо, докато втората представлява гъста супа, приготвена с хляб, грах, панчета и различни зеленчуци. И двете обикновено се сервират горещи с прясно изпечен хляб.

Грахова супа от Русия: Тя е лека и се прави с прясно мляко, сметана, масло и зелен грах. Понякога се подправя с копър или магданоз. Често се консумира като предястие или лека закуска.

От Индия: Индийците съчетават грах със сирене панир. Съставките се готвят заедно с различни подправки като куркума, кимион и кориандър, което прави гозбата доста ароматна и питателна. Обикновено се сервира с ориз и тънки питки.

Снимка: iStock by Getty Images

Грахова супа от Китай: Китайският вариант на грахова супа представлява лек бульон, в който се прибавя свинско месо и още зеленчуци като моркови, целина и праз. Подправя се със соев сос и оцет за по-балансиран вкус. Често се сервира с гарнитура от ориз.

В Страната на изгряващото слънце: Японската кухня залага на мисо паста, грах, тофу и водорасли. Гъстата супа е пълна с протеини и минерали, което я прави отлична при диетите, които целят да осигурят по-здравословен начин на хранене.

Снимка: iStock by Getty Images

Супа с грах от Мексико: Освен грах, в мексико използват още царевица, картофи, чушки и лют червен пипер. Поднасят я с тортила чипс и настърган кашкавал.

Как я правят поляците: Техният вариант е гъст. Супата е приготвена с елда, грах, моркови, целина и лук. Често се гарнира с кисело мляко и пресни билки.

В САЩ: Американската рецепта включва пасиране на граха с картофи, лук и целина, които преди това се сваряват до омекване. Тази зеленчукова феерия се подправя със сол и черен пипер, а накрая се поднася със заквасена сметана.

Дайте оценка:

Тагове: зехтин краве масло чесън сол червен пипер кориандър моркови праз копър целина свинско телешко яхния супа питка пресен магданоз пилешки бульон оцет картофи яйца люти чушки прясно мляко заквасена сметана прясна мента бадеми кисело мляко хляб соев сос кашкавал сирене спанак ориз кимион тортила питки тортила чипс грах куркума тофу кромид лук елда

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче