Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Феерия в зелено: Супа от пресен грах

Насладете се на невероятния ѝ вкус

10’ Подготовка
20’ Време за готвене
4 Порции
1 Трудност

Необходими продукти:

  • 1 връзка пресен лук, почистена и нарязана на едро
  • 1 среден картоф, обелен и нарязан на кубчета
  • 1 скилидка чесън, счукана
  • 850 мл зеленчуков или пилешки бульон
  • 250 г пресен олющен грах
  • 4 супени лъжици нарязан пресен джоджен
  • Голяма щипка пудра захар
  • 1 супена лъжица пресен сок от лимон или лайм
  • 150 мл заквасена сметана

Начин на приготвяне:

  1. Сложете пресния лук в голяма тава с картофите, чесъна и бульона. Оставете да заври, намалете котлона и нека къкри 15 минути, или докато картофите омекнат много.
  2. За гарнитурата бланширайте 3 с.л. грах във вряща вода за 2-3 минути, отцедете, сложете в купа със студена вода и оставете настрана. Добавете останалия грах към основата на супата и оставете да къкри 5 минути - не повече, иначе ще загубите прекрасния свеж вкус.
  3. Сложете ментата, захарта и лимоновия сок, охладете сместа леко, след това изсипете в кухненски робот или блендер и разбийте докато стане гладка смес. Разбъркайте половината заквасена сметана, овкусете и подправете със сол и черен пипер.
  4. Сервирайте супата гореща, като я загреете, но без да завира.
  5. Поднесете я в купички, гарнирана с останалата заквасена сметана и гарнитурата от грах вътре.

Дайте оценка:

Тагове: чесън пресен лук бульон лимон картофи пудра захар джоджен заквасена сметана лайм грах