Необходими продукти:
- 1 връзка пресен лук, почистена и нарязана на едро
- 1 среден картоф, обелен и нарязан на кубчета
- 1 скилидка чесън, счукана
- 850 мл зеленчуков или пилешки бульон
- 250 г пресен олющен грах
- 4 супени лъжици нарязан пресен джоджен
- Голяма щипка пудра захар
- 1 супена лъжица пресен сок от лимон или лайм
- 150 мл заквасена сметана
Начин на приготвяне:
- Сложете пресния лук в голяма тава с картофите, чесъна и бульона. Оставете да заври, намалете котлона и нека къкри 15 минути, или докато картофите омекнат много.
- За гарнитурата бланширайте 3 с.л. грах във вряща вода за 2-3 минути, отцедете, сложете в купа със студена вода и оставете настрана. Добавете останалия грах към основата на супата и оставете да къкри 5 минути - не повече, иначе ще загубите прекрасния свеж вкус.
- Сложете ментата, захарта и лимоновия сок, охладете сместа леко, след това изсипете в кухненски робот или блендер и разбийте докато стане гладка смес. Разбъркайте половината заквасена сметана, овкусете и подправете със сол и черен пипер.
- Сервирайте супата гореща, като я загреете, но без да завира.
- Поднесете я в купички, гарнирана с останалата заквасена сметана и гарнитурата от грах вътре.
Днес, повече от всякога, независимата журналистика има нужда от вас. В мисията си да предоставяме обективни, достоверни и навременни новини разчитаме на вашата подкрепа.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.
Вашето дарение от всякакъв размер и по всяко време означава много за нас.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.
Вашето дарение от всякакъв размер и по всяко време означава много за нас.
Скъпи читатели,
Днес, повече от всякога, независимата журналистика има нужда от вас.В мисията си да предоставяме обективни, достоверни и навременни новини разчитаме на вашата подкрепа.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.
ИЗБРАНО