Необходими продукти:
- 500 г грах, сварен или от консерва
- Пресен босилек
- 50 г кашу
- 3 глави червен лук
- 100 мл сметана за готвене
- Зехтин
- Краве масло
- 2 скилидки чесън, пресовани
- 1 кубче телешки бульон, разтворено в кафяна чаша вряла вода
- 1 ч.л. какао
- 1 ч.л. разтворимо кафе
- Кафява захар
- Сол
- Черен пипер
- Червен пипер
- Риган
- Мащерка
- Сушени домати
- Броколи, за украса
Начин на приготвяне:
- Дълбока тенджера се загрява на силен огън, намазнява се със зехтин и в нея се запържват 2 глави червен лук, нарязани на ситно. Добавя се и чесъна, солта, черния пипер, ригана и мащерката и всичко се разбъкрква.
- След 3 мин. се добавя и сварения грах, позапържва се за минута-две, слага се около чаена лъжичка червен пипер и се излива телешкия бульон.
- Добавят се 2 ч.л. кафява захар, какаото и кафете и сместа се разбърква. Когато течността изври се долива 1 л вода и се изчаква супата да заври.
- Тенджерата се сваля от огъня и се добавя течната сметана за готвене. Сместа се пасира до получаване на гъста крем супа. Добавя се бучка краве басло и се оставя да се разтопи.
- В тиган се загрява още малко краве масло и 1 с.л. зехтин и се запържва останалата 1 глава от лука, нарязана на кръгчета и овкусена със сол, черен и червен пипер. Целта е лука да попрегори. Поднасяме го в отделна чинийка, за да може всеки да си сложи, колкото му е сладко.
- Супата гарнираме с кашу, малко от прегорения лук, листа пресен босилек, черен пипер и малко течна сметана. Можем да добавим и бланширани броколи, както и цели зрънца сварен грах.