Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Из готварската книга на Франция: Класически ястия, които трябва да опитате

Красива, изискана храна от прости съставки


Основите на кулинарната империя във Франция са положени още в средата на 1600 г., когато главният готвач Франсоа Пиер ла Варен написва своята известна книга Le Cuisinier François (от фр.ез. - "Готвачът Франсоа", бел. ред). В нея той набляга на регионалните и сезонни продукти и обяснява как най-добре да бъдат допълнени техните вкусове.

В основата си френската кухня е приготвяне на красива, изискана храна от прости съставки. Тя сякаш притежава магия и мистерия, изразяваща се в перфектната багета или задушени в сметана картофи, която все още привлича хората.

Кулинарната култура на Франция продължава да служи като вдъхновение, а най-хубавото е, че е възможна за изпълнение в най-елементарни домашни условия.

Нека видим кои са първите пет класически френски ястия от двайстетте, попаднали в списъка на сайта CNN, които задължително трябва да опитате.

"Бьоф Бургиньон"

Снимка: iStock by Getty Images

Има ли по-френски начин за приготвяне на месо от мариноването му във вино? Наречено "Бьоф Бургиньон" на прочутото червено вино от региона на Бургундия във Франция, това ястие съчетава хубаво парче говеждо със сухо пино ноар и много пресни зеленчуци, които заедно създават питателна яхния.

Преди време фокусът на много дискусии е насочван върху това кои части от говеждото и кои видове вино отговарят на най-добрите вкусови профили за ястието. Но най-важната съставка за успеха в приготвянето му е търпението. Като всяка добра яхния, "Бьоф Бургиньон" става зашеметяващо вкусна, когато се остави да престои една нощ преди да се сервира.

Ако не обичате говеждо месо, опитайте другото подобно класическо ястие "Кок о вен", в което водещата роля е отредена на пилето.

"Буябес"

Снимка: Unsplash

С дълго име (bouillabaisse от фр. ез.) и още по-дълъг списък от съставки е подаръкът на Марсилия за класическата френска кухня. Супата, някога храна на бедните, а сега, присъстваща в основните менюта на много от ресторантите със звезди "Мишлен", издига този вид ястия на друго ниво.

След опити да се стандартизират съставките и приготвянето на "Буябес", става ясно, че супата трябва да включва четири от шест специфични селекции риба, които се нарязват пред гостите на заведението. Наред с незадължителните ракообразни и пикантен бульон, никой себеуважаващ се "Буябес" не е завършен без гарнитура от крутони, потопени в сос "Руй - пикантен чеснов сос.

Тарт "Татен"

Снимка: iStock by Getty Images

Този списък с класически френски ястия би бил непълен, ако не бъде включен представител от сладкарниците в страната. Въпреки че не е толкова изискан, или външният му вид не е така впечатляващ, както на други сладкиши, които могат да се видят по витрините, масленият тарт "Татен" с карамелизирани ябълки, е известен по целия свят с богатия си вкус и уникална история (нея ще ви разкажем скоро).

Може би, където и да опитате този тарт, той ще ви изпълни с вкусове, но имате ли възможност, направете го на мястото, откъдето произхожда, а именно Северна Франция. Тази част на страната е известна със своите прекрасни ябълки, подходящи и за готвене.

Лучена супа

Снимка: iStock by Getty Images

Лучената супа не е пряко свързано с Франция, пише CNN. Историята ѝ може да бъде проследена дори до древен Рим, но най-известната ѝ версия е направена от телешки бульон, лук, препечен хляб и сирене грюер. Тази комбинация е истинско олицетворение на Франция.

Съставката, която различава френската лучена супа от други подобни рецепти е именно дебелият слой запечено сирене, поръсено върху горещата течност.

Охлюви

Снимка: iStock by Getty Images

Охлювите са може би едно от най-известните френски ястия. Специалитетът, чийто път може да бъде проследен чак до Римската империя, сигурно не е за всеки вкус, но определено си струва да бъде опитан.

Класическата рецепта представлява охлюви с магданоз и чесново масло. Сервират се топли, най-често в черупките им, а към ястието може да бъде добавен малко хляб, с който да се насладите на богатия вкус на маслото.

 

Дайте оценка:

Тагове: лук ябълки телешки бульон сирене

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче