Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Испанските ястия, които задължително трябва да опитате

Не пропускайте тази наслада за сетивата

Докато Италия и Франция прекарват много време под светлината на прожекторите, Испания сякаш изчакваше своя ред. През последните години обаче хората все повече насочват вниманието си към нейната кухня с разнообразието от вкусове, които тя предлага. Още едно доказателство за тази тенденция е, че през изминалата 2023 г. Испания имаше повече заведения в списъка с 50-те най-добри ресторанти в света от която и да е друга държава.

В основата на испанската кухня остава простичката селска храна, идваща като наследство от времето, когато населението само обработвата земята и отглежда продукцията си. Ето защо тя напомня домашен уют, дори поднесена в шумно заведение.

Днес ви представяме няколко от най-емблематичните испански ястия, които задължително трябва да опитате, ако ви се отдаде възможност да посетите Испания.

Паеля Валенсиана

Снимка: iStock by Getty Images

Паелята е може би сред най-известните испански ястия. Произхождащо от района на Валенсия, то се предлага в две разновидности - със заешко и с пилешко месо, а понякога и с морски дарове. Специфичният цвят на ориза се постига благодарение на шафрана.

Основата на паелята трябва да придобие загар и хрупкава коричка, която испанците наричат socarrat.

Традиционно в Испания това ястие се яде само на обяд.

Пататас бравас

Тези картофи са част от ястията, които съставляват класическото тапас меню. Името им произлиза от пикантния сос, чийто вкус не е традиционен за страната.

Картофите се нарязват на кубчета и се пържат в малко мазнина. Сервират се по един и същи начин във всяко заведение. Сосът се приготвя по различни начина, като за него може да се използва както пикантен кетчуп, така и чеснова майонеза, или и двете, поръсени с пушен червен пипер.

Гаспачо

Снимка: iStock by Getty Images

Студената супа гаспачо също е сред най-известните испански ястия, популярни в целия свят. Произходът ѝ се свързва с районите на Андалусия.

Гаспачото е особено подходящо за освежаване в горещите летни дни, когато малко неща са способни да разхладят тялото. Освен домати, в основните му съставки присъстват чушки, чесън, хляб и много зехтин.

Тортия

Снимка: iStock by Getty Images

Скромният, но много вкусен испански омлет може да се приготви с чоризо, чушки и лук, както и с други съставки, но пуристите биха казали, че трябва да съдържа само картофи и яйца.

Приготвя се, когато картофите се нарежат на кубчета и леко се запържат, преди да се добавят към яйчената смес и да се приготви омлетът. Най-сложната част в цялата задача е, когато трябва да се обърне яйчената палачинка. Ако не се направи бързо и правилно, следва повече време, прекарано в чистене.

Чурос

Снимка: Unsplash

Чурос е популярно лакомство, приготвено от пържено тесто в продълговата форма, поръсено със захар. То е любимо по време на фиести и улични партита, предлагащо се от улични търговци. Потопени в шоколад, чурос стават истински неустоими.

Албондигас

Снимка: Unsplash

Класически тапас, албондигас, или кюфтенца в доматен сос, се сервират в цяла Испания. Може да се срещне тяхна вариация с бадемов сос без домати, която по нищо не отстъпва на традиционния вкус.

Мигас

Легендарно ястие, което е доказателство и пример за това как голяма част от испанската кухня стъпва на основата на простите селски ястия. Накратко, това са запържени в месна мазнина хлебни трохи. Най-често мигас се приготвя с чоризо или друго месо, което има повече мазнина.

Бакалао

Снимка: Unsplash

Бакалао е истински ценено ястие в Испания, което бива възродено отново след стотици години от испански рибари, връщащи се от далечните брегове на Норвегия и Нюфаундленд. В основата му стои осолена риба треска, която те прекарвали към Испания, за да се запази при превозването ѝ до страната.

Тази риба трябва да се остави да престои във вода поне 24 часа, като така се отстранява ненужната от нея сол.

Най-разпространеният начин, по който се сервира бакалао е със сос пил-пил, състоящ се от зехтин, чесън и малко от соса на рибата, типичен за района на Баската автономна област.

Лече фрита

Снимка: iStock by Getty Images

Мислите, че е невъзможно да изпържите мляко? Помислете отново.

Лече фрита, или буквално преведено от испански "пържено мляко" е популярен десерт, който се приготвя от прясно мляко, жълтъци и брашно. Готовата смес се оставя да стегне, след което се покрива с галета и се пържи.

Сладкото изкушение може да се сервира както топло, така и студено.

Дайте оценка:

Тагове: Испанско паеля

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче