Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Гаудата, която безпроблемно пътува през вековете


Гаудата е отлежало сирене, с вкус, вариращ от леко сладникав и маслен, когато е младо, до карамелизиран и интензивен ядков, когато отлежава най-малко година. Широката му достъпност го прави разпознаваемо, затова и може да се види често на трапезата на любителите на този вид сирена.

Родината на гаудата е Холандия и се предполага, че производството ми датира от XII век. Името принадлежи на град Гауда, където се намира един от най-големите пазари за сирене в страната. Между 1500-а и 1700-а година холандците стават майстори в производството на този млечен продукт, благодарение на иновативна техника, която позволява на сиренето да бъде дълготрайно. Тя се изразява в обработването на кората - външната обвивка, третирана с оцет и напоена с шафран, откъдето идва и интересния червеникав цвят на кората, с който гаудата става лесно разпознаваема.

За разлика от много други емблематични за Европа сирена, произходът на името на холандския млечен продукт не е защитен, което позволява качеството му да варира в широки граници. Затова като гауда се продават както обикновени сирена, така и занаятчийски с високо качество. За да се предпазите от лоши имитации, винаги гледайте етикета, на който трябва да пише, че е произведено в Холандия.

Колкото по-отлежало е сиренето, толкова по-интензивен става вкусът му. Текстурата е по-плътна, а с всяка хапка може да се усети едновременно неговата сладост, соленост, острота, както и да се появят нотки на карамел и орех.

Както младата гауда, така и отлежалата намират своето място в кулинарния свят. Младата е идеална за приготвянето на фритати, кишове и други печива, които изискват разтопено сирене. В този случай отлежалата версия няма да ви свърши работа, тъй като е с ниско съдържание на влага. Нейният потенциал може да разгърнете настъргана върху паста вместо пармезан.

Ако не е във вакуумна опаковка или вече сте я отворили, съхранявайте гаудата плътно увита в пергаментова хартия, след това прибрана в найлонов плик в хладилника. Така тя ще бъде годна за ползване до три седмици.

Младата гауда може да бъде замразявана в найлонов плик до два месеца, но има опасност, след като я размразите за една нощ в хладилника, текстурата да стане ронлива и неапетитна, така че ви препоръчваме да я използвате главно в печива и ястия, където ще се разтопи. За зрялата гауда не се препоръчва замразяване.

Дайте оценка:

Тагове: сирене

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче