Чудили ли сте се как дяволските яйца са получили името си?
Думата "дяволски" всъщност е доста груб начин да бъде описано това възхитително и по свой начин нежно предястие, приготвено от твърдосварени яйца, разрязани наполовина и напълнени с кремообразната смес от жълтък, майонеза, горчица и подправки. Накрая често се поръсват с лют червен пипер.
Дяволските яйца се сервират като предястие или мезе. Подходящи са за партита, за пикник и различни празнични поводи. Може би ще се изненадате, но историята им започва още от Древен Рим. Тогава тези яйца били толкова популярни сред елитарното общество, че се превърнали във вдъхновители на фразата "Аb ovo usque ad mala", която от латински буквално означава "От яйцето до ябълката" или "От началото до края" (при римляните обедът започвал с яйце и завършвал с ябълки", бел. ред.).
Според сайта History през XV век пълнените яйца са си проправяли път през голяма част от Европа. Средновековните готварски книги съдържат рецепти за варени яйца, които често са пълнени със стафиди, сирене и билки, сред които майорана, магданоз и мента. След това ги пържели в олио и гарнирали със сос от канела, джинджифил, карамфил и други подходящи съставки. Поднасяли ги все още горещи.
Откъде обаче се появява провокативното име "дяволски"?
Английската дума devil се използва в кулинарията като термин за силно подправено ястие с пикантни подправки като лют червен пипер, горчица, сос Табаско и др. и буквално няма нищо общо с делата на Дявола. Тъй като това име има отрицателна конотация, някои хора предпочитат да наричат дяволските яйца просто "пълнени".
Заради неустоимия им вкус си заслужава да си ги приготвите у дома. Даваме ви две предложения - за класически дяволски яйца и за такива с пълнеж от крема сирене. Вадете поша и да започваме!
Класически дяволски яйца
Необходими продукти:
- 6 големи яйца
- 3-4 с.л. майонеза
- ½ ч.л. горчица
- Щипка сол
- 2 щипки накълцан магданоз или див лук
- Червен и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
- Сложете яйцата в касерола с вода. Поставете съда на котлона на максимална степен, докато водата заври добре. След това свалете касеролата от огъня, покрийте с капак и оставете яйцата в горещата вода за 17 мин.
- Преместете ги в студена вода, след което ги обелете. Разрежете ги наполовина и извадете жълтъците в купа.
- Намачкайте ги с вилица, прибавете майонезата, горчицата, солта и магданоза/зеления лук.
- Опитайте на вкус и подправете с черния пипер.
- За да напълните белтъците с жълтиците, за по-лесно използвайте пош.
- Накрая поръсете готовите дяволски яйца с червен пипер и поднесете.
- Може да ги съхранявате до три дни в хладилник.
Дяволски яйца с крема сирене
Необходими продукти:
- 8 твърдо сварени яйца
- 3 с.л. майонеза
- 1 с.л. крема сирене
- 1 ч.л. светъл оцет
- ½ ч.л. дижонска горчица
- Щипка кайенски пипер
- Сол и черен пипер на вкус
- Червен пипер за поръсване
Начин на приготвяне:
- Разрежете сварените яйца наполовина и извадете в купа жълтъците им.
- Намачкайте ги с майонезата, крема сиренето, оцета, горчицата и кайенския пипер до гладка смес. Добавете сол и черен пипер на вкус.
- С помощта на лъжица или пош напълнете дупките на белтъците с подправените жълтъци.
- Поръсете с червения пипер преди да поднесете готовите яйца.