Пилешките крилца са идеални за похапване пред телевизора или когато имате гости. При яденето им няма нужда от излишна суета - не са ви необходими нож и вилица, и засищат чудесно. Въпреки че се водят за класическо предястие, крилцата могат да се превърнат и в звездата на вечерята, сервирани с гарнитура от картофи и зеленчуци например.
Ниската им цена спрямо други части от пилето също ги поставя лесно в центъра на прожекторите, а и да бъдем честни - кой не обича крилца, особено когато са приготвени по зашеметяващ начин.
Идеята за крилца в дресинг от мед и барбекю сос е смела, но в същото време доста класическа. За да си ги приготвите у дома ще са ви нужни само няколко съставки, с които ще постигнете най-зашеметяващия солено-сладък вкус, който някога сте опитвали. Освен това, крилцата ще са готови за по-малко от час, имайки предвид, че първо ще бъдат изпържени, а след това - изпечени във фурната.
Съвет: Ако използвате замразени крилца, уверете се, че са напълно размразени преди да ги пуснете в горещата мазнина.
Нека започваме.
Необходими продукти:
- Олио за пържене
- 2-3 големи яйца
- 1 до 1 и ½ с.л. вода
- Барбекю сос - 1 опаковка
- ¼ ч.ч. мед
- 2 до 2 и ½ ч.ч. брашно
- 20 разполовени пилешки крила, с отстранена крайна част
Начин на приготвяне:
- В дълбока тенджера сипете достатъчно олио за пържене, което трябва да покрива добре крилата, и го загрейте на около 175 градуса.
- Смесете и разбъркайте заедно яйцата и водата. Оставете настрани.
- Смесете също барбекю соса и меда. Тук може да експериментирате с вкуса, като добавите повече или по-малко от единия или другия продукт.
- За да ви е по-лесно, сложете брашното в хартиена торба и пуснете вътре крилата. Затворете я плътно и я раздрусайте. След което потопете всяко парче от месото в яйчената смес и върнете обратно в торбата с брашното. Раздрусайте отново.
- Когато олиото за пържене е достигнало подходящата температура, пуснете 2-3 крила в него. Извадете ги върху кухненска хартия, когато станат златистокафяви и хрупкави.
- Загрейте фурната на 160 градуса. Потопете крилата в дресинга от мед и барбекю сос, след което ги подредете в плоска тава, предварително постлана с хартия за печене. Уверете се, че парчетата месо не се опират едно в друго.
- Печете крилата около 15-20 мин., или докато първоначалният им блясък изчезне. Тогава вече са готови и може да ги извадите.
- Сервирайте ги топли и по желание със свежа зелена салата.