Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Бутани яйца – бързо лятно ястие, което трябва да опитате

Рецептата произлиза от Южна България

От Ивайла Тодорова Ивайла Тодорова

През лятото престоят около фурната или котлона не е толкова приятен, колкото този на плажа. Ако търсите идея за бързо лятно ястие, с което да имате готова вечеря кажи-речи за 5 минути, тази рецепта е точно за вас.

Бутаните яйца са първото нещо, което се научих да приготвям още в детството си, благодарение на моята баба. Вероятно някои хора биха казали, че са си съвсем обикновени пържени яйца, но повярвайте, не е точно така. По-пухкави и въздушни едва ли някога сте опитвали.

Бутаните яйца се наричат така заради процеса на избутване по време на термичната им обработка. За историята на рецептата знам, че произлиза от Южна България, а моята баба я е научила в родното си село Шекер бунар.

Всички аламинути с яйца са идеални за летния сезон, защото не отнемат време, а са лека и приятна храна. Все пак обаче внимавайте, защото именно през лятото проблемите с годността им са най-често срещани. Производителите на хладилници съветват да не ги съхраняваме във вратата на уреда, макар там да е отредено специално място за тях. В тази зона температурата е непостоянна и спасението от разваляне изобщо не е гарантирано.

Ако имате съмнения за годността на яйцата и ползвате домашни, чийто срок не можете да проверите, бихте могли да ги тествате с лесен трик. Просто поставете яйцето в чаша с вода. Ако изплува на повърхността и се носи по водата, изхвърлете го веднага. Това е признак, че е развалено и негодно за консумация. Ако потъне, значи вътре е плътно и прясно. Яйцето може да остане леко изправено и да потъне наполовина във водата. Това показва, че е започнало да се разваля, но не е съвсем негодно. Препоръчително е да не се консумира.

Друг лесен трик за проверка на годността на яйцата е разклащането. Доближете яйце до ухото си и го раздвижете. Ако чувате движенията на течността, то със сигурност е развалено. Не бива да има никакъв звук при разклащане, ако яйцето е прясно.

Необходими продукти:

  • 7 яйца
  • 1 зелена чушка
  • 2 стръка пресен зелен лук
  • щипка сол
  • 50 г сирене
  • 50 г мазнина
  • щипка червен пипер
  • По желание - прошуто

Снимка: Ивайла Тодорова

Яйцата се чукват в дълбока купа. Към тях се добавят нарязаните на ситно лук и чушка. Сместа се поръсва със сол.

Снимка: Ивайла Тодорова

Разбърква се леко с вилица. Не бъркайте прекалено дълго.

В тиган се загрява мазнината - може да използвате слънчогледово олио, масло или друг вид, който предпочитате.

Яйцата се изсипват.

Снимка: Ивайла Тодорова

Започват да се избутват в различни посоки с шпатула или дървена лъжица. Не се бъркат. Бутането се прави така че да се образуват "хребети" и да се направи място на течния жълтък, за да стигне до дъното на тигана.

Снимка: Ивайла Тодорова

Процедурата отнема не повече от 3-4 минути. Яйцата се свалят от котлона, когато вече няма течна маса. Не бива обаче и да се пресготвят, защото няма да бъдат така ефирни, пухкави и сочни.

Снимка: Ивайла Тодорова

Преди поднасяне се поръсват с натрошено сирене и червен пипер. В случай, че не искате да ги консумирате постни, добавете няколко слайса прошуто. Баба ги правеше без него, но не пропускаше сланинката.

Дайте оценка:

Тагове: сол черен пипер яйца чушки

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче