Имате кора с яйца в хладилника и не сте сигурни откога стои там?
Всъщност, колко ви е позната тази история и често ли стигате до този въпрос?
Определено бихме казали, че в подобни ситуации не може да разчитате единствено на срока на годност, отпечатан върху опаковката. Яйцата са деликатен продукт, с който трябва да се внимава. Носът също не винаги е в състояние да определи дали яйцето няма да ви отрови, затова нека видим няколко сигурни начина, благодарение на които ще си спестите излишни главоболия.
Тест "Потъва или плува"
Това е изключително бърз и лесен начин да проверите дали едно яйце е годно за ядене или не. Напълнете чаша с вода и пуснете вътре яйцето. Ако потъне и се задържи на дъното ѝ, значи може да прибегнете към следващата стъпка и да го сготвите. Остане ли обаче да плува на повърхността, изхвърлете го без да се замисляте.
Тест "Раздрусване"
Вземете яйцето, доближете го до ухото си и го раздрусайте леко нагоре-надолу. Чуете ли разплискващ звук, по-добре го оставете настрана и си изберете нещо друго за хапване. Няма ли никакъв звук отвътре - поздравления! Вашето яйце е готово да стане на омлет.
Тест "Използвайте очите си"
Когато вземете съмнителното яйце от хладилника, първо го огледайте добре - има ли пукнатини по черупката; дали тя самата е с променен външен вид, което може да означава наличието на мухъл или други бактерии. Установите ли, че всичко е наред, продължете към следващата стъпка.
Преди да започнете да готвите, счупете яйцето в чиния. Ако е прясно, ще има ярко жълт или оранжев жълтък, а белтъкът ще е леко твърд и ще седи стегнат около жълтъка. Обратното ще се случи с едно по-старо яйце - белтъкът ще се разлее.
Пробвайте някой от тези елементарни домашни тестове, но дори да имате капчица съмнение, че нещо с яйцата не е наред, по-добре ги изхвърлете. Спестете си едно хранително натравяне и куп лоши спомени.