Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

А вие закачихте ли кисела краставичка на елхата

Една коледна традиция, която забавлява малки и големи


С наближаването на Коледа празничното ви настроение расте, а с него и желанието да направите дома си още по уютен и приветлив. По традиция след Никулден е време за украсяване на елхата, върху която обикновено сте свикнали да виждате разноцветни топки, гирлянди и други дребни фигурки на еленчета, Дядо Коледа или вълшебни елфи. В една европейска държава обаче освен стандартната украса, на празничното дърво виси и една по-специална играчка във формата на кисела краставичка.

Да, тази стара традиция идва от Германия, а страната, както знаем, е добре позната с туршиите си. Интересното е, че някога в някои германски градчета са окачали истинска кисела краставичка, за което, разбира се, си има обяснение.

Легендите разказват множество истории за възникването на тази традиция, като една от тях е, че Свети Николас спасил две деца от сигурна смърт, затворени в буре с кисели краставички.

Според друга обаче обичаят дошъл от красивия град Шпреевалд, определян още като германската Венеция. Освен всичко останало, с което бил известен, той се славел също и с приготвянето на туршии. Но някога обикновените семейства там били толкова бедни, че нямали какво друго да окачат на коледното дръвче освен кисели краставички.

Снимка: iStock by Getty Images

Последната легенда, с която се свързва тази хрупкава туршия е свързана с баварски войник, разболял се тежко, докато бил в плен. Щом усетил, че идва краят на живота му, той поискал като последно желание да изяде една кисела краставичка. Именно тя му върнала силите и той останал жив. След като вече бил свободен и се завърнал у дома, всяка Коледа слагал на елхата кисела краставичка като символ на неговото оцеляване.

В наши дни тази хрупкава туршия придобива друг смисъл, форма и символ. Красивата играчка във формата на кисела краставичка се закача на елхата от родителите последна на скрито място, за да не бъде лесно на децата да я открият. Което от тях го направи първо обаче, получава допълнителен подарък и правото отново първо да разопакова другите подаръци, които го очакват под елхата. Ако в семейството няма деца, тогава намерилият киселата краставичка възрастен ще е най-големият късметлия през идната година.

Производството на стъклени играчки във формата на кисела краставичка в Германия датира от 1800 година. Понякога те толкова поразително приличат на оригинала си, че често биват бъркани за истински.

Дайте оценка:

Тагове: кисели краставички

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче