Постни содени гевреци

Категория: / Бъдни вечер / Тестени
Време за приготвяне:
50 минути
от: Violeta Matevaна 30.11.2015г.

Продукти

1 пакет суха мая
250 мл хладка вода
1 ч.л. захар
1 ч.л сол
400 г брашно
семена (сусам, мак, ким или микс)
40 г сода за хляб

Начин на приготвяне

Маята се разтваря в 100 мл вода със захарта и 2 с.л. брашно да стане кашичка и се оставя да шупне. Сипва се в средата на брашното, добавят се останалото количество вода, сол и се замесва тесто. Оставя се за 30 минути да втаса.

Разделя се на 10 топчета и от всяко се оформя геврече или хлебче. Сипва се в тенджерка 1 литър вода и се оставя на котлона да заври, добавя се содата - разпенва се и изключва се котлона. С решетъчна лъжица се пускат и изваждат едно по едно гевречетата. Нареждат се в тава върху хартия за печене и се поръсват със семена - сусам, мак, ким или микс. Пече се на 180 градуса около 18-20 минути.

Коментари