Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Запечена кавърма с кисело зеле

Защото на фурна е още по-вкусна

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев
15’ Подготовка
60’ Време за готвене
5 Порции
2 Трудност

Необходими продукти:

  • 400 г свински врат
  • 300 г кисело зеле, нарязано
  • 1 глава лук, на едро
  • 1 голям морков, на кубчета
  • Зехтин или олио
  • Дафинов лист
  • Риган
  • Чубрица
  • Мащерка
  • Девисил
  • Сушен копър
  • Сушен магданоз
  • Целина
  • Канела
  • Сол
  • Бял пипер
  • Червен пипер
  • Пушен черен пипер
  • Зелев сок
  • Краве масло
  • Домати от консерва
  • Кашкавал или стъргана моцарела

Начин на приготвяне:

  1. Месото се нарязва на кубчета и се запържва в 1 с.л. мазнина. Ръсят се бял и пушен черен пипер, както и малко мащерка. Когато парченцата добият приятен кафеникав загар, тиганът се сваля от огъня.

    Снимка: Юлиян Илиев

  2. В загрята тенджера с малко мазнина на дъното се запържват лука и кубчетата морков. Когато поомекнат, се добавя и наситненото кисело зеле. Котлонът се оставя на средна степен.
  3. След като зелето поомекне, е ред на червения пипер - около 2 с.л.

    Снимка: Юлиян Илиев

  4. Зеленчуците се разбъркват и се добавят доматите и дафиновият лист. Всички съставки се разбъркват и се изчаква водата да изври.
  5. Слага се и месото и се изливат 2-3 черпака зелев сок.

    Снимка: Юлиян Илиев

  6. След разбъркване, от течността в тенджерата се загребва малко и с нея се изплакват останалите в тигана подправки и мазнина. Изливат се в тенджерата.

    Снимка: Юлиян Илиев

  7. Добавят се кравето масло, риганът, чубрицата, мащерката, девисила, копърът, магданозът и целината. Слага се и съвсем малко канела, колкото на върха на един нокът. С нея трябва да се внимава, понеже е силна подправка.

    Снимка: Юлиян Илиев

  8. Кавърмата се пресипва в подходяща тавичка и се оставя за 50 мин. в предварително загрята на 200 градуса фурна.

    Снимка: Юлиян Илиев

  9. Малко преди това време да изтече, тавата се изважда и отгоре се поръсва кашкавалът. Когато той се разтопи, ястието се вади и е готово за сервиране. Да ви е сладко!

    Снимка: Юлиян Илиев

    Снимка: Юлиян Илиев

 

Дайте оценка:

Тагове: зехтин краве масло сол черен пипер червен пипер кисело зеле девисил мащерка бял пипер чубрица дафинов лист олио лук домати моркови магданоз копър целина свинско риган канела кашкавал моцарела

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче