Необходими продукти:
- 400 г свински врат
- 300 г кисело зеле, нарязано
- 1 глава лук, на едро
- 1 голям морков, на кубчета
- Зехтин или олио
- Дафинов лист
- Риган
- Чубрица
- Мащерка
- Девисил
- Сушен копър
- Сушен магданоз
- Целина
- Канела
- Сол
- Бял пипер
- Червен пипер
- Пушен черен пипер
- Зелев сок
- Краве масло
- Домати от консерва
- Кашкавал или стъргана моцарела
Начин на приготвяне:
- Месото се нарязва на кубчета и се запържва в 1 с.л. мазнина. Ръсят се бял и пушен черен пипер, както и малко мащерка. Когато парченцата добият приятен кафеникав загар, тиганът се сваля от огъня.
- В загрята тенджера с малко мазнина на дъното се запържват лука и кубчетата морков. Когато поомекнат, се добавя и наситненото кисело зеле. Котлонът се оставя на средна степен.
- След като зелето поомекне, е ред на червения пипер - около 2 с.л.
- Зеленчуците се разбъркват и се добавят доматите и дафиновият лист. Всички съставки се разбъркват и се изчаква водата да изври.
- Слага се и месото и се изливат 2-3 черпака зелев сок.
- След разбъркване, от течността в тенджерата се загребва малко и с нея се изплакват останалите в тигана подправки и мазнина. Изливат се в тенджерата.
- Добавят се кравето масло, риганът, чубрицата, мащерката, девисила, копърът, магданозът и целината. Слага се и съвсем малко канела, колкото на върха на един нокът. С нея трябва да се внимава, понеже е силна подправка.
- Кавърмата се пресипва в подходяща тавичка и се оставя за 50 мин. в предварително загрята на 200 градуса фурна.
- Малко преди това време да изтече, тавата се изважда и отгоре се поръсва кашкавалът. Когато той се разтопи, ястието се вади и е готово за сервиране. Да ви е сладко!