Необходими продукти:
За тестото:
- 400 г брашно тип "00" или универсално брашно
- 4 яйца
- 1 щипка сол
- 1 супена лъжица зехтин
За плънката:
- 300 г телешко месо, смляно
- 1 малка глава лук, нарязана на ситно
- 2 скилидки чесън, нарязани на ситно
- 1 супена лъжица зехтин
- Сол и черен пипер на вкус
- Щипка индийско орехче
За соса от сирена:
- 200 мл готварска сметана
- 100 г синьо сирене
- 50 г пармезан, настърган
- 50 г твърда моцарела, настъргана
- Щипка шафран, разтворен в 2 супени лъжици топла вода
- Сол и черен пипер на вкус
За карамелизирания лук:
- 2 средни глави лук, нарязани на тънки кръгове
- 1 супена лъжица масло
- 1 супена лъжица захар
- 1 супена лъжица балсамов оцет
Начин на приготвяне:
Приготвяне на тестото
- В купа смесете брашното и солта. Направете кладенче в средата и добавете яйцата и зехтина.
- Замесете гладко тесто, като го месите около 10 минути. Увийте го в стреч фолио и оставете да почива за 30 минути.
Приготвяне на плънката
- Загрейте зехтина в тиган и задушете лука и чесъна до омекване.
- Добавете смляното телешко месо и гответе, докато стане златисто. Подправете със сол, черен пипер и индийско орехче.
- Оставете плънката да изстине.
Приготвяне на карамелизирания лук
- В тиган разтопете маслото и добавете лука. Гответе на слаб огън около 20 минути, докато лукът омекне и започне да се карамелизира.
- Добавете захарта и балсамовия оцет и гответе още 5-7 минути. Оставете настрана.
Приготвяне на соса от сирена
- Загрейте сметаната в тенджера на слаб огън. Добавете сирената и бъркайте, докато се разтопят и сместа стане гладка.
- Добавете разтворения шафран и подправете със сол и черен пипер.
Оформяне на равиолите
Разточете тестото на тънки листове. Поставете малки порции от плънката на разстояние върху един лист тесто.
Покрийте с втори лист тесто и притиснете около плънката, за да се залепят краищата. Нарежете на квадрати или кръгове.
Готвене на равиолите
- Сварете равиолите в подсолена вода за 3-4 минути, докато изплуват на повърхността.
- Извадете ги с решетъчна лъжица и ги поставете в тиган със соса от сирена.
Сервиране
- Разпределете равиолите със соса в чинии.
- Поръсете с карамелизирания лук.
- За завършек, добавете щипка шафран за аромат и цвят.