Необходими продукти:
За плънката:
- 100 г масло, на кубчета
- 100 г пудра захар
- 2 шушулки ванилия, отделени семецата
- 700 г твърди сливи, обезкостени и нарязани на едро
- 300 г ябълки, обелени, почистени от сърцевината и нарязани
- 1 ч.л. канела
За тестото:
- 1 яйце
- 100 мл прясно мляко
- 140 г студено масло, нарязано на кубчета
- 280 г обикновено брашно
- 140 г пудра захар
- ½ ч.л. канела
- 1 супена лъжица бакпулвер
- 2 супени лъжици кафява захар
Начин на приготвяне:
- За плънката сложете всички съставки в тенджера. Гответе на слаб огън, като разбърквате, докато маслото се разтопи и захарта се разтвори, след което оставете да къкри, докато получите плодов компот., Оставете настрана.
- Загрейте фурната на 190 градуса. Разбийте яйцето в млякото и оставете настрана.
- Разтрийте маслото и брашното заедно, докато придобие текстурата на галета, след това разбъркайте пудрата захар, канелата, бакпулвера и голяма щипка сол. Изсипете млечната смес и смесете, за да се образува гъста смес, подобна на тесто.
- Прехвърлете плънката в съд за печене и го покрийте с големи лъжици от сместа, като внимавате да има няколко на брой празнини пространства, през които плодовете да шупнат, след което поръсете всичко с кафявата захар.
- Печете за 35-40 минути, или докато тестената повърхност стане златиста.
- Извадете сладкиша от фурната и оставете да почине за 5 минути, преди да го сервирате в чинии, гарнирани с бита сметана.