55 бр. зелени смокини,
1 кг захар,
500 гр вода,
орехови ядки по желание
Слагаме измитите смокини в тенджерка, заливаме ги с вода да се покрият и ги завираме. Това се повтаря три пъти. След това ги изцеждаме добре и ги заливаме със захарта и водата. Оставяме ги да врят около два часа. Сваляме от огъня и ги оставяме до другия ден да напият смокините от сиропа. На следващия ден отново ги варим около час, час и половина. През това време приготвяме бурканчета,като ги затопляме в слаба фурна. Капачките се завират във вода и готовото сладко пълним още горещо, добавяме орехови ядки и затваряме. Обръщат се с капачките надолу и се оставят да изстинат така. Няма нужда да се изваряват бурканчетата.
ИЗБРАНО