Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация
80 г масло
100 г кисело мляко
5 г бакпулвер
1 ч.ч. брашно
2 яйца
1/2 ч.ч. захар
кората на 1 лимон
1 ванилия

За сладкото от бели череши:
300 г бели череши
1/2 ч.ч. захар

За белтъчната смес:
3 белтъка
пудра захар

Първо се приготвя сладкото от бели череши. Плодовете се почистват от костилките. Слагат се с една чаена чаша вода и захарта в малка тенджерка. Варят се около 10 минути. Черешите трябва да омекнат, а от захарта и водата да се получи леко сгъстен сироп, с който да се сиропира сладкиша. Сладкото се оставя да се охлади до стайна температура.

Продуктите за блата трябва да са със стайна температура. Яйцата се разбиват със захарта до получване на пухкав крем. Прибавя се мекото масло, а след това брашното с бакпулвера и ванилията, киселото мляко и настърганата лимонова кора. Получава се гъсто кексово тесто, което се разстила в покрита с хартия за печене тава (диаметър 30 см).

Пече се в предварително загрята на 170°С фурна за около 20 минути или докато забучена дървена клечка в центъра на сладкиша, излезе суха. Още горещ, сладкиша се надупчва щедро с вилица и се залива със сладкото. Белтъците се разбиват с пудра захар на вкус до получаване на твърди лъскави върхове. Сместа се разпределя върху сладкиша. Запича се на горен реотан в умерена фурна, до получаване на златисти връхчета.

* Можете да изпечете блата в по-малка тавичка. Така ще стане по-висок, но и времето за печене ще се увеличи. В този случай, ако обичате сочни сладкиши, предвидете и повече водичка при направата на сладкото.

Дайте оценка:

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче