Блат:
Брашно - 80 г
Яйца - 3 бр.
Захар - 60 г
Олио - 30 мл
Бакпулвер - 10 г
Кора от 1/2 лимон
Ванилия - 1 бр.
Крем:
Заквасена сметана - 500 г
Захар - 80 г
Ром - 10 мл
Сини сливи - 200 г
Сушени кайсии - 100 г
Захар - 60 г
Кафява захар за поръсване на сладкиша
1. Белтъците се разбиват на сняг с 30 г захар. Жълтъците се разбъркват с 30 г захар до побеляване и се добавят олиото, сухите съставки и белтъците. Сместа се излива в широка тава с кухненска хартия и се пече на 180 градуса за 15 минути. Това е блатът за сладкиша, който се реже на 4 еднакви правоъгълника.
2. Сливите се обелват и се нарязват на парченца. Разбъркват се с 60 г захар и се слагат в съд на котлона да заврат. Добавят се и кайсиите, предварително накиснати в гореща вода.
3. Блатовете се поръсват със сиропа, който се получава при варенето на плодовете. Върху тях се нареждат сливите и кайсиите и се нанася кремът от сметана, захар и ром. Последният блат се намазва само с крем и се поръсва с едра кафява захар.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.
Вашето дарение от всякакъв размер и по всяко време означава много за нас.
Скъпи читатели,
Днес, повече от всякога, независимата журналистика има нужда от вас.В мисията си да предоставяме обективни, достоверни и навременни новини разчитаме на вашата подкрепа.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.