4 белтъка
150 г захар
150 г смлени орехи
1 с.л. галета
1 ампула ванилия
За шоколадовия мус:
4 жълтъка
200 г течен шоколад (тъмен или млечен по вкус)
40 г захар
40 мл прясно мляко + 40 мл за крема сиренето
250 г крема сирене
Разбиваме белтъците със захарта. Добавяме орехите, нишестето, галета и ванилията. Разбъркваме и изсипваме сместа в правоъгълна тава (от фурната) с хартия за печене. Разпределяме с шпатула на дебелина около половин сантиметър. Печем на 160 градуса до готовност. Оставяме да се охлади в тавата.
В касерола слагаме на слаб котлон жълтъците, захарта и млякото. Бъркаме, докато се сгъсти сместа. Сваляме от котлона и добавяме шоколада, който сме разтопили предварително. Разбъркваме, докато сместа стане гладка и охлаждаме. Крема сиренето смесваме и разбиваме с 40 мл мляко. Добавяме към шоколадовата смес и охлаждаме за 40 минути в хладилник.
Режем на четири равни част правоъгълния блат. Мажем с охладения мус всеки блат и сглобяваме малка правоъгълна торта.
ИЗБРАНО