250 г масло
300-350 г течен шоколад
2 кутии локум
300-400 г орехи
За сиропа:
4 чаени чаши вода
3 чаени чаши захар
1 ванилия
2-3 чаени лъжици лимонов сок
Смесете шоколада със 80-100 мл студена вода и разбъркайте до еднородна смес. В тава с големина 36 см започнете да редите корите, като между тях ръсите шоколад, дребно нарязан локум и смлени орехи. Нарежете баклавата на парченца с големина по ваш избор. Разтопете маслото и залейте баклавата равномерн. Печете до златист цвят в умерена фурна на 180 градуса.
През това време направете сиропа, като смесите водата, захарта и ванилията и ги оставете да врят на умерен огън за 10-15 минути. Прибавете лимоновия сок няколко минути преди да махнете сиропа от огъня. След като баклавата се опече, я оставете да се охлади, след това я залейте с горещия сироп. Оставете за една нощ да престои преди консумация.
ИЗБРАНО