500 грама овесени ядки,
около 1 килограм типово брашно,
1 кубче мая (42 г),
300-400 мл топла вода,
2 чаени лъжици захар,
1 чаена лъжица сол,
около 100 мл олио,
1 жълтък,
суров слънчоглед,
сусам
Накиснете в топла вода овесените ядки за около 30-40 минути. Разбийте маята в затоплената 300-400 мл вода и прибавете половината от захарта за да се активира втасването. Към брашното прибавете овесените ядки, като преди това сте отстраниливодата, добавете солта, останалата захар и шупналата мая. Замесете тесто и ако е необходимо, добавете още малко топла вода. При измесването слагайте от олиото и месете. Тестото трябва да е средно твърдо. Оформете питките, наредете ги в намазана с олио тава, покрийте ги с кърпа и оставете да втасат. Тестото, което се получава, е по-тежко и трябва да го оставите да втаса малко по-дълго време. Намажете с жълтъка и поръсете със сусам, суров слънчоглед или друга подправка. Печете в загрята до 180 градуса фурна за около 30-40 минути.