Необходими продукти:
- 4-6 големи червени чушки
- 200-300 г краве сирене, натрошено
- 80 г пушен бекон, на много ситно
- 3 стръка пресен лук, наситнен
- Черен пипер на вкус
- 2 с.л. хумус
- 2 с.л. крема сирене
- 3 скилидки чесън, на ситно
- Зехтин
За доматения сос:
- 1 консерва смлени домати
- 2 стръка пресен лук
- 3 скилидки чесън, наситнени
- Черен пипер
- Зехтин
- 1 с.л. царевично брашно, разтворено в малко топла вода
- 1 кубче телешки бульон
- 1 с.л. червен пипер
- Наситнен пресен магданоз
Начин на приготвяне:
- На много силно загрят тиган се запичат чушките, за да хванат черна коричка от всички страни, след което се прехвърлят в тенджера и се затварят с капак, за да се задушат за 10-15 мин.
- Фурната се загрява на 180 градуса и се подготвя една тава, застлана с пласт хартия за печене, върху която се поръсва малко брашно и се ръси равномерно зехтин.
- Прави се смес от натрошеното сирене, наситнените бекон, пресен лук и чесън, черния пипер и 5 с.л. зехтин. Добавят се още хумусът и крема сиренето и сместа се омесва много добре. Оставя се в хладилника за половин час да стегне.
- Чушките се обелват и по едната от стените им се прави много внимателно малък разрез. Пролуката се доразтваря с пръсти и така се прави джобче.
- Пиперките се пълнят със сместа от купата и се подреждат в тавата. Върху всяка се слага по едно резенче краве масло. Поръсват се с млян черен пипер и зехтин и се слагат във фурната за 30-40 мин. или докато плънката започне да хваща лека коричка.
- Докато те се пекат, на котлона в малка тенджерка с 2 с.л. зехтин на дъното се запържват наситнените пресен лук и чесън. След малко се изсипва червеният пипер и се разбърква с останалите продукти. Веднага се изсипват доматите от консерва и се слага кубчето телешки бульон. Ръси се черен пипер обилно.
- След повторно разбъркване се наливат 250 мл гореща вода и всичко се изчква да заври.
- Огънят се намаля и сосът се оставя да къкри. Добавя се брашното, разтворено в малко топла водичка. Когато сместа се сгъсти, тя се сваля от котлона, добавя се наситненият магданоз и тенджерата се затваря с капака.
- Чушките се сервират в чинии, заливат се със соса и се поръсват с малко черен пипер и зехтин.