Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Пълнени печени чушки със сирене и доматен сос

Неустоима комбинация, която ще ви омагьоса

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев
10’ Подготовка
50’ Време за готвене
2 Порции
2 Трудност

Необходими продукти:

  • 4-6 големи червени чушки
  • 200-300 г краве сирене, натрошено
  • 80 г пушен бекон, на много ситно
  • 3 стръка пресен лук, наситнен
  • Черен пипер на вкус
  • 2 с.л. хумус
  • 2 с.л. крема сирене
  • 3 скилидки чесън, на ситно
  • Зехтин

За доматения сос:

  • 1 консерва смлени домати
  • 2 стръка пресен лук
  • 3 скилидки чесън, наситнени
  • Черен пипер
  • Зехтин
  • 1 с.л. царевично брашно, разтворено в малко топла вода
  • 1 кубче телешки бульон
  • 1 с.л. червен пипер
  • Наситнен пресен магданоз

Начин на приготвяне:

  1. На много силно загрят тиган се запичат чушките, за да хванат черна коричка от всички страни, след което се прехвърлят в тенджера и се затварят с капак, за да се задушат за 10-15 мин.
  2. Фурната се загрява на 180 градуса и се подготвя една тава, застлана с пласт хартия за печене, върху която се поръсва малко брашно и се ръси равномерно зехтин.
  3. Прави се смес от натрошеното сирене, наситнените бекон, пресен лук и чесън, черния пипер и 5 с.л. зехтин. Добавят се още хумусът и крема сиренето и сместа се омесва много добре. Оставя се в хладилника за половин час да стегне.
  4. Чушките се обелват и по едната от стените им се прави много внимателно малък разрез. Пролуката се доразтваря с пръсти и така се прави джобче.
  5. Пиперките се пълнят със сместа от купата и се подреждат в тавата. Върху всяка се слага по едно резенче краве масло. Поръсват се с млян черен пипер и зехтин и се слагат във фурната за 30-40 мин. или докато плънката започне да хваща лека коричка.
  6. Докато те се пекат, на котлона в малка тенджерка с 2 с.л. зехтин на дъното се запържват наситнените пресен лук и чесън. След малко се изсипва червеният пипер и се разбърква с останалите продукти. Веднага се изсипват доматите от консерва и се слага кубчето телешки бульон. Ръси се черен пипер обилно.
  7. След повторно разбъркване се наливат 250 мл гореща вода и всичко се изчква да заври.
  8. Огънят се намаля и сосът се оставя да къкри. Добавя се брашното, разтворено в малко топла водичка. Когато сместа се сгъсти, тя се сваля от котлона, добавя се наситненият магданоз и тенджерата се затваря с капака.
  9. Чушките се сервират в чинии, заливат се със соса и се поръсват с малко черен пипер и зехтин.

Купете тави за печене

Когато стане дума за печене, по-важно и от най-добрата рецепта е да имате подходящите тави, тави със скара, йенски тенджери, плочи и формички за сладкиши.

Дайте оценка:

Тагове: зехтин краве масло чесън черен пипер червен пипер пресен лук бекон пресен магданоз телешки бульон крема сирене червени чушки царевично брашно краве сирене хумус