В разгара на лятото имаме нужда от ястия, които да са леки, освежаващи, но и засищащи. Печените чушки от буркан са не само вкусни, но и съдържат много хранителни вещества, което ги прави идеална основа за редица класически български летни гозби. Ето и някои от тях:
Гювеч с печени чушки
Гювечът с печени чушки е традиционно българско ястие, което включва печени чушки, домати, патладжан, тиквички, лук и чесън, запечени заедно с различни подправки и билки. Ястието е постно и затова е отличен избор за жегите.
Мусака с печени чушки
Тя съчетава тънко нарязани печени чушки, патладжани, кайма, доматен сос и картофи на кубчета. Идеална е за вечеря, особено когато искате да сготвите нещо, което да ви засити без после да ви стане тежко.
Студена супа от печени чушки
Ако търсите нещо по-разхлаждащо за лятото, тази супа е идеалният избор. Прави се от печени чушки, разбити с кисело мляко, малко вода, чесън и подправки. Тя е леко пикантна и невероятно вкусна. Ако ви е омръзнало от таратор, задължително я пробвайте.
Пържен боб с печени чушки
Тук свареният и отцеден боб се задушава на тиган с лук, чесън, чубрица и други подправки, след което се смесва с нарязаните на едро чушки от буркан, наситнен магданоз и малко зехтин. Това ястие е едновременно засищащо и много вкусно.
Печени чушки с извара
Друга сполучлива идея е да смесите печените чушки с извара. Извара се разбърква с яйце, чесън, сол и черен пипер и с тази плънка се пълнят чушките. След това се запичат в предварително загрята фурна, докато изварата се стегне.
А сега едно мезе за бонус, което се прави за има-няма 2 мин.
Салата с печени чушки и чесън
Чушките от буркан се нарязват на едро, поставят се в плоска чиния, а отгоре се ръсят с наситнен чесън и магданоз. Мезето се овкусява с оцет и се поднася с изстудена домашна ракия. Наздраве!