Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

5 класически нашенски ястия с печени чушки от буркан

Дали ще са като салата, предястие или основно, няма никакво значение

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев

В разгара на лятото имаме нужда от ястия, които да са леки, освежаващи, но и засищащи. Печените чушки от буркан са не само вкусни, но и съдържат много хранителни вещества, което ги прави идеална основа за редица класически български летни гозби. Ето и някои от тях:

Гювеч с печени чушки

Гювечът с печени чушки е традиционно българско ястие, което включва печени чушки, домати, патладжан, тиквички, лук и чесън, запечени заедно с различни подправки и билки. Ястието е постно и затова е отличен избор за жегите.

Мусака с печени чушки

Тя съчетава тънко нарязани печени чушки, патладжани, кайма, доматен сос и картофи на кубчета. Идеална е за вечеря, особено когато искате да сготвите нещо, което да ви засити без после да ви стане тежко.

Снимка: iStock by Getty Images

Студена супа от печени чушки

Ако търсите нещо по-разхлаждащо за лятото, тази супа е идеалният избор. Прави се от печени чушки, разбити с кисело мляко, малко вода, чесън и подправки. Тя е леко пикантна и невероятно вкусна. Ако ви е омръзнало от таратор, задължително я пробвайте.

Пържен боб с печени чушки

Тук свареният и отцеден боб се задушава на тиган с лук, чесън, чубрица и други подправки, след което се смесва с нарязаните на едро чушки от буркан, наситнен магданоз и малко зехтин. Това ястие е едновременно засищащо и много вкусно.

Печени чушки с извара

Друга сполучлива идея е да смесите печените чушки с извара. Извара се разбърква с яйце, чесън, сол и черен пипер и с тази плънка се пълнят чушките. След това се запичат в предварително загрята фурна, докато изварата се стегне.

Снимка: iStock by Getty Images

А сега едно мезе за бонус, което се прави за има-няма 2 мин.

Салата с печени чушки и чесън

Чушките от буркан се нарязват на едро, поставят се в плоска чиния, а отгоре се ръсят с наситнен чесън и магданоз. Мезето се овкусява с оцет и се поднася с изстудена домашна ракия. Наздраве!

Дайте оценка:

Тагове: зехтин чесън черен пипер чубрица домати магданоз кайма оцет картофи яйца тиквички кисело мляко боб патладжан извара кромид лук печени чушки

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче