за тава диаметър 26 см
тесто
5 яйца
1,5 ч.ч. брашно
2/3 ч.ч. захар
3 с.л. какао
100 г шоколад
1 п. бакпулвер
1/2 капсула есенция ром
бяла плънка
250 г крем сирене
2-3 с.л. захар
лимонова кора(есенция)
1 яйце (голямо)
карамел
60 г масло
1/2 ч.ч. захар
1 ч.л. канела
500 г сини сливи
Маслото се разтопява на слаб огън, прибавя се захарта и се изчаква до пълното й разтопяване и образуване на светъл карамел, добавя се канелата и се разбърква.
Карамелът се разстила на дъното на формата за печене.
Сливите се почистват от костилките и се разполовяват.
Подреждат се върху карамела с разреза надолу.
Крем сиренето се разбива със захарта, яйцето и лимоновата кора.
Яйцата се разбиват със захарта.
Прибавят се брашното, бакпулверът, есенцията, какаото и шоколадът (разтопен или на парченца, по избор).
Половината от полученото тесто се изсипва внимателно върху плодовете.
Отгоре се разпределя бялата плънка.
Покрива се с остатъка от шоколадовото тесто.
Пече се в предварително загрята на 180С фурна за около 40 минути, до суха клечка. Изважда се и се обръща след 5-10 минути.
Сервира се с топка сладолед.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.
Вашето дарение от всякакъв размер и по всяко време означава много за нас.
Скъпи читатели,
Днес, повече от всякога, независимата журналистика има нужда от вас.В мисията си да предоставяме обективни, достоверни и навременни новини разчитаме на вашата подкрепа.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.