Необходими продукти:
- 50 г краве масло
- 350 мл прясно мляко
- 475 г обикновено брашно
- 100 г пудра захар
- 7 г пакетче суха мая
- 1½ чаена лъжичка смлян кардамон
- 1 яйце, разбито
- 50 г пудра захар
- 50 г кокосови стърготини
За крема:
- 250 мл прясно мляко
- 100 мл пълномаслена течна сметана
- 1 ч.л. ванилов екстракт
- 2 жълтъка (замразете белтъците, за да ги използвате в друга рецепта)
- 50 г пудра захар
- 2 супени лъжици царевично брашно
Начин на приготвяне:
- Загрейте заедно маслото и млякото в тиган на слаб огън, докато маслото се разтопи. Свалете от котлона и оставете да се охлади за няколко минути, докато стане съвсем хладко.
- Междувременно изсипете брашното, захарта, маята, кардамона и ½ чаена лъжичка сол в купата на миксер. Сложете приставката за тесто.
- Изсипете топлата смес от мляко и масло към сухите съставки и разбъркайте, за да се смесят, след което месете 5 минути, докато получите гладко тесто. Може да го направите и на ръка за 8-10 минути.
- Покрийте и оставете да втаса на топло място Тестото трябва да удвои обема си, което ще стане за около 1 час и 30 минути.
- За крема затоплете млякото, сметаната и ванилията в тенджера на слаб огън, докато започе да се двига лека пара.
- Разбийте жълтъците, захарта и царевичното брашно заедно в голяма термоустойчива купа, след което постепенно изсипете горещата млечна смес, като бъркате непрекъснато.
- Изсипете сместа обратно в тенджерата и загрейте леко, като разбърквате от време на време за 5-6 минути, докато се сгъсти и стане с консистенцията на крем.
- Изсипете в топлоустойчива купа, покрийте с пергаментова хартия и оставете да изстине, след което охладете напълно.
- Застелете една или две тави с хартия за печене. Размесете леко тестото, след което го разделете на 12 парчета (около 70 г всяко) и оформете гладки топки. Подредете ги върху тавите на достатъчно разстояние една от друга, след това ги покрийте и се оставете да втасат 30 минути.
- Загрейте фурната до 200 градуса.
- Направете вдлъбнатина в центъра на всяко топче тесто, приблизително с размера на яйчен жълтък. Поставете с лъжица охладения крем във всяка, след което намажете тесто отвън с разбитото яйце.
- Печете 18-22 минути, докато кифличките станат златисти и втасат. Оставете да изстинат напълно.
- Смесете пудрата захар с 2 чаени лъжички вода, след което намажете тестото около крема. Поръсете с кокосови стърготини и оставете да стегне преди да ги поднесете.