Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Норвежки кифлички с крем

Пухкави и с невероятен вкус

20’ Подготовка
30’ Време за готвене
12 Порции
2 Трудност

Необходими продукти:

  • 50 г краве масло
  • 350 мл прясно мляко
  • 475 г обикновено брашно
  • 100 г пудра захар
  • 7 г пакетче суха мая
  • 1½ чаена лъжичка смлян кардамон
  • 1 яйце, разбито
  • 50 г пудра захар
  • 50 г кокосови стърготини

За крема:

  • 250 мл прясно мляко
  • 100 мл пълномаслена течна сметана
  • 1 ч.л. ванилов екстракт
  • 2 жълтъка (замразете белтъците, за да ги използвате в друга рецепта)
  • 50 г пудра захар
  • 2 супени лъжици царевично брашно

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте заедно маслото и млякото в тиган на слаб огън, докато маслото се разтопи. Свалете от котлона и оставете да се охлади за няколко минути, докато стане съвсем хладко.
  2. Междувременно изсипете брашното, захарта, маята, кардамона и ½ чаена лъжичка сол в купата на миксер. Сложете приставката за тесто.
  3. Изсипете топлата смес от мляко и масло към сухите съставки и разбъркайте, за да се смесят, след което месете 5 минути, докато получите гладко тесто. Може да го направите и на ръка за 8-10 минути.
  4. Покрийте и оставете да втаса на топло място Тестото трябва да удвои обема си, което ще стане за около 1 час и 30 минути.
  5. За крема затоплете млякото, сметаната и ванилията в тенджера на слаб огън, докато започе да се двига лека пара.
  6. Разбийте жълтъците, захарта и царевичното брашно заедно в голяма термоустойчива купа, след което постепенно изсипете горещата млечна смес, като бъркате непрекъснато.
  7. Изсипете сместа обратно в тенджерата и загрейте леко, като разбърквате от време на време за 5-6 минути, докато се сгъсти и стане с консистенцията на крем.
  8. Изсипете в топлоустойчива купа, покрийте с пергаментова хартия и оставете да изстине, след което охладете напълно.
  9. Застелете една или две тави с хартия за печене. Размесете леко тестото, след което го разделете на 12 парчета (около 70 г всяко) и оформете гладки топки. Подредете ги върху тавите на достатъчно разстояние една от друга, след това ги покрийте и се оставете да втасат 30 минути.
  10. Загрейте фурната до 200 градуса.
  11. Направете вдлъбнатина в центъра на всяко топче тесто, приблизително с размера на яйчен жълтък. Поставете с лъжица охладения крем във всяка, след което намажете тесто отвън с разбитото яйце.
  12. Печете 18-22 минути, докато кифличките станат златисти и втасат. Оставете да изстинат напълно.
  13. Смесете пудрата захар с 2 чаени лъжички вода, след което намажете тестото около крема. Поръсете с кокосови стърготини и оставете да стегне преди да ги поднесете.

Дайте оценка:

Тагове: краве масло яйца пудра захар ванилия прясно мляко суха мая готварска сметана кардамон брашно кокосови стърготини

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче