Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Никулден: традиции, поверия и вкусен пълнен шаран


Съдържание на: Лидл

На 6 декември отбелязваме деня на Св. Николай Чудотворец, наречен и Никулден. Празникът е един от най-почитаните в календара и се отбелязва във всеки дом, без значение дали има именик или не.

Св. Николай е покровител на морето и рибарите, но също така и на банкерите. Смята се, че светецът е бил лихвар, който раздавал богатството си на бедните. Също така люспите на шарана, който се приготвя на Никулден, символизират парите и на много места в страната хората прибират в портмонетата си по една изсушена рибена люспа, за да им върви на пари през цялата година.

И понеже споменахме шаран, няма как да не обърнем специално внимание на централния участник в празника - пълнения шаран.

Най-лесно е да го вземете от Lidl между 2-ри и 6-ти декември на цена от 7,99 лв/кг. Със специални цени са и част от съставките на една разкошна рецепта за пълнен шаран не от друг, а от уважавания шеф Манчев, който разкрива цялата рецепта на сайта gotvi.lidl.bg.

Освен класическите орехи, той добавя и нещо екзотично към плънката. Вижте:

Необходими продукти за 4 порции:

1 бр. шаран

200 g смокини (сушени, накиснати в топла вода или ракия)

200 g орехи

200 g гъби

300 g ориз

900 ml зеленчуков бульон

2 глави лук

2 скилидки чесън

олио

125 g краве масло

сол

черен пипер

Ако очаквате повече гости, можете лесно да сметнете количеството необходими продукти в сайта на Lidl, където с промяна на броя порции се променя автоматично и грамажа. Добре измислено, нали!

Самото приготвяне на пълнен шаран не е трудно, просто се въоръжете с търпение и добро настроение.

В стари времена домакините са се захващали от рано сутринта именно с приготвянето на шарана, а след това и с месенето на обредни хлябове.

Следобедът е бил запазен за хорото, на което са се хващали всички готови за женене моми.

Не се е извършвала никаква друга домакинска работа, а рибарите не са излизали в морето да хвърлят мрежи в знак на уважение към светеца, който ги покровителства.

Според народните поверия, ако на Никулден времето е студено и вали сняг, реколтата през следващото лято ще е добра. Ако времето е меко, реколтата няма да е много изобилна.

Каквото и да е времето на 6 декември, нека посрещнем Никулден както подобава.

Съдържание на: Лидл

Дайте оценка:

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче