На 6 декември отбелязваме деня на Св. Николай Чудотворец, наречен и Никулден. Празникът е един от най-почитаните в календара и се отбелязва във всеки дом, без значение дали има именик или не.
Св. Николай е покровител на морето и рибарите, но също така и на банкерите. Смята се, че светецът е бил лихвар, който раздавал богатството си на бедните. Също така люспите на шарана, който се приготвя на Никулден, символизират парите и на много места в страната хората прибират в портмонетата си по една изсушена рибена люспа, за да им върви на пари през цялата година.
И понеже споменахме шаран, няма как да не обърнем специално внимание на централния участник в празника - пълнения шаран.
Най-лесно е да го вземете от Lidl между 2-ри и 6-ти декември на цена от 7,99 лв/кг. Със специални цени са и част от съставките на една разкошна рецепта за пълнен шаран не от друг, а от уважавания шеф Манчев, който разкрива цялата рецепта на сайта gotvi.lidl.bg.
Освен класическите орехи, той добавя и нещо екзотично към плънката. Вижте:
Необходими продукти за 4 порции:
1 бр. шаран
200 g смокини (сушени, накиснати в топла вода или ракия)
200 g орехи
200 g гъби
300 g ориз
900 ml зеленчуков бульон
2 глави лук
2 скилидки чесън
олио
125 g краве масло
сол
черен пипер
Ако очаквате повече гости, можете лесно да сметнете количеството необходими продукти в сайта на Lidl, където с промяна на броя порции се променя автоматично и грамажа. Добре измислено, нали!
Самото приготвяне на пълнен шаран не е трудно, просто се въоръжете с търпение и добро настроение.
В стари времена домакините са се захващали от рано сутринта именно с приготвянето на шарана, а след това и с месенето на обредни хлябове.
Следобедът е бил запазен за хорото, на което са се хващали всички готови за женене моми.
Не се е извършвала никаква друга домакинска работа, а рибарите не са излизали в морето да хвърлят мрежи в знак на уважение към светеца, който ги покровителства.
Според народните поверия, ако на Никулден времето е студено и вали сняг, реколтата през следващото лято ще е добра. Ако времето е меко, реколтата няма да е много изобилна.
Каквото и да е времето на 6 декември, нека посрещнем Никулден както подобава.