Необходими продукти:
- 1 кг микс от сушени плодове (изберете такъв, какъвто обичате)
- 150 мл шери, бренди, ром или чай, ако не консумирате алкохол
- Корите и сока от 2 портокала
- 250 г масло на стайна температура
- 250 г кафява захар
- 2 ч.л. ванилов екстракт
- 4 яйца
- 200 г самонабухващо брашно
- 2 ч.л. микс подправка за сладкиши (вижте рецептата по-надолу)
- 100 г цели или филетирани бадеми
Начин на приготвяне:
- Сложете микса от сушени плодове в купа, залейте го с алкохола или чая, прибавете също портокаловите кори и сока. Разбъркайте добре, покрийте съда и оставете да се накисва за през нощта.
- Загрейте фурната на 160 градуса. Намазнете и покрийте с хартия за печене кръгла тава с диаметър 20 см. Стените също, като хартията трябва да излиза от ръбовете на тавата с поне 2.5 см.
- Разбийте с миксер маслото, захарта и ванилията, докато стане пухкав крем. След което добавете едно по едно яйцата. Сипете брашното, микса от подправки, сушените и вече напоени плодове заедно с течността от купата, както и ядките. Разбъркайте всичко заедно и изсипете сместа в тавата. Разстелете добре сместа с лъжица.
- Сложете сладкиша да се пече за час и половина, след това намалете фурната на 140 градуса, покрийте го с фолио и печете още 2 и ½ - 3 часа.
- Охладете го в тавичката, извадете го и го увийте в хартия за печене, за да не изсъхва.