Необходими продукти:
- 150 г леща
- 2 средни патладжана
- 1 парче тиква, около 200 г
- 3 домата
- 1/2 връзка праз
- 1 глава кромид лук
- 3 скилидки чесън
- 2 с.л. доматено пюре
- Черен пипер и сол
- Босилек
- Олио
Начин на приготвяне:
- Лукът се наситнява, тиквата се реже на кубчета, патладжаните се обелват и се режат на дребно. Празът се реже на едри колелца.
- В загрят тиган с малко олио се запържва първо лукът за 3 мин., а после се добавят тиквата и патладжаните.
- След 5 мин. се слагат доматите, нарязани на кубчета, както и наситненият чесън.
- Изспива се доматеното пюре, зеленчуците се разбъркват и се оставят да се позапържат за още 3 мин.
- Време е към тях да се прибави лещата, заедно с 300 мл гореща вода.
- Изчаква се ястието да заври, котлонът се намаля на слаб огън, а съдът се покрива с капак. Всичко трябва да покъкри около 40 мин.
- Накрая гозбата се овкусява с около 1/2 шепа босилек, сол и черен пипер. Разбърква се и се опитва. Оставя се за още 2 мин. на котлона, след което се сервира с листенца пресен джоджен.