Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

На тигана: Леща с патладжан, тиква и домати

Бързо, вкусно и много ароматно

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев
10’ Подготовка
50’ Време за готвене
6 Порции
1 Трудност

Необходими продукти:

  • 150 г леща
  • 2 средни патладжана
  • 1 парче тиква, около 200 г
  • 3 домата
  • 1/2 връзка праз
  • 1 глава кромид лук
  • 3 скилидки чесън
  • 2 с.л. доматено пюре
  • Черен пипер и сол
  • Босилек
  • Олио

Купете тенджери

Ако обичате да готвите у дома, то знаете колко важно е да имате качествени съдове. Керамични и индукционни, чугунени, плитки и дълбоки - тук ще намерите всички видове.

Начин на приготвяне:

  1. Лукът се наситнява, тиквата се реже на кубчета, патладжаните се обелват и се режат на дребно. Празът се реже на едри колелца.
  2. В загрят тиган с малко олио се запържва първо лукът за 3 мин., а после се добавят тиквата и патладжаните.
  3. След 5 мин. се слагат доматите, нарязани на кубчета, както и наситненият чесън.
  4. Изспива се доматеното пюре, зеленчуците се разбъркват и се оставят да се позапържат за още 3 мин.
  5. Време е към тях да се прибави лещата, заедно с 300 мл гореща вода.
  6. Изчаква се ястието да заври, котлонът се намаля на слаб огън, а съдът се покрива с капак. Всичко трябва да покъкри около 40 мин.
  7. Накрая гозбата се овкусява с около 1/2 шепа босилек, сол и черен пипер. Разбърква се и се опитва. Оставя се за още 2 мин. на котлона, след което се сервира с листенца пресен джоджен.

Дайте оценка:

Тагове: чесън черен пипер олио домати праз тиква патладжан доматено пюре босилек леща кромид лук