Необходими продукти:
- 200 г миди, почистени от черупките
- 100 мл светла бира
- 1/2 ч.л. бакпулвер
- 1 щипка захар
- 80 г брашно + допълнително 1 с.л. за пържене
- 1 домат
- настъргана кора, от 1 лимон
- 1 скилидка чесън
- 1 люта чушка
- 100 г червени чушки
- 60 г орехи
- 50 г хляб
- сол
- черен пипер
- 1 с.л. мед
- 1 с.л. лимонов сок
- 50 г зехтин
- резени лимон, за сервиране
- пресни подправки
Начин на приготвяне:
- В купа добавете бирата, бакпулвера, захарта, брашното и солта. Разбъркайте ги докато се смесят напълно и брашното се разтвори равномерно.
- Овкусете мидите с малко сол и добавете 1 с.л. брашно.
- Сложете ги в бирената смес и хубаво разбъркайте всичко.
- Нагрейте един тиган на силен огън и когато загрее, пуснете мидите една по една. Ако не се съберат всичките така, че между тях да има място, пържете ги на партиди.
- Разбъркайте ги и ги оставете за 2-3 минути, докато станат златисти и хрупкави. Когато са готови, прехвърлете в плоска чиния, застлана с кухненска хартия и ги оставете да се отцедят от излишната мазнина.
За соса:
- Нарежете домата на парчета и внимателно ги натиснете, за да премахнете излишния сок.
- Прехвърлете в блендер и добавете лимоновата кора, тънко нарязания чесън, ситно нарязаните люти чушки, червените чушки, орехите, нарязания на едри кубчета хляб, солта, черния пипер, меда, лимоновия сок и зехтина. Разбийте съставките, докато се смесят напълно.
- Прехвърлете мидите в чиния за сервиране и поднесете с резенчетата лимон, пресните подправки и соса "Ромеско".