150 г бял шоколад
течна сметана от кутия 30%
70 г бадеми
кашу
червени боровинки
оцветители за храна – червен и зелен
ромова есенция
18 късмета, загънати във фолио
Темперираме 150 г бял шоколад на водна баня. За повече колоритност може да добавим оцветител към белия шоколад или предварително, с помощта на четчица, да минем с цвят по вътрешността на всяка от формичките за бонбони.
На съседния котлон затопляме на водна баня 50 мл сметана, към която прибавяме 100 г тъмен шоколад и ромова есенция, докато шоколадът се разтопи и се получи равномерна смес - ганаш.
Изсипваме част от белия шоколад, като се е темперирал, във формите за бонбони. Потупваме формичката на плота за да излезе въздуха и след това я обръщаме да изпадне излишния шоколад. Оставяме за 1-2 минути в хладилника да се стегне. Изсипваме ганаша в найлонов плик и отрязваме ъгълчето на плика. Запълваме всеки бонбон с ядки и по малко от ганаша така, че да не е препълнен догоре, за да има място за горния слой шоколад. Заливаме с остатъка бял шоколад и заглаждаме дъното на бонбоните. Слагаме ги в хладилника до втвърдяване на 4 градуса.
През това време си темперираме останалото количество от тъмен шоколад. Взимаме друга гумена формичка за бонбони, или изчакваме за тази от другите бонбони. Запълваме я с тъмния шоколад, повтаряйки процедурата, както направихме за белите бонбони. Запълваме с остатъка от ганаша и ядките и заливаме с тъмен шоколад отново. Слагаме ги за 5-10 мин. в хладилника.
Запазваме си съвсем малко темпериран тъмен шоколад, колкото лъжичка, за късметите-пожелание. Всеки късмет трябва да е увит във фолио и с формата на малко квадратче още преди да започнем с бонбоните. На дъното на всеки бонбон слагаме късметче-пожелание, като го прикрепяме посредством капка шоколад. Би могло да са и в средата на бонбона, сред шоколада, но това променя вкуса, а и така лесно късметчето се отделя от шоколадовия бонбон.
Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter
Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност