Необходими продукти за 10-12 палачинки:
- 1 1/2 чаши (180 г) брашно
- 1 супена лъжица захар
- 1 1/2 чаена лъжичка бакпулвер
- 1/2 чаена лъжичка сода за хляб
- 1/2 чаена лъжичка сол
- 1 1/4 чаши (300 мл) прясно мляко
- 1 яйце
- 3 супени лъжици разтопено масло (или олио)
- 1 чаена лъжичка ванилов екстракт (по избор)
- Масло или олио за пържене
Начин на приготвяне:
- В голяма купа смесете брашното, захарта, бакпулвера, содата за хляб и солта.
- В отделна купа разбийте яйцето. Добавете млякото, разтопеното масло и ваниловия екстракт (ако го използвате). Разбъркайте добре.
- Добавете течната смес към сухите съставки и разбъркайте, докато се получи хомогенно, но не прекалено разбито тесто. Няма нужда да е съвсем без бучки. Ако тестото е твърде гъсто, добавете още малко мляко.
- Загрейте тиган на средно силен огън и добавете малко масло или олио, за да не залепват палачинките.
- Изсипете около 1/4 чаша от тестото за всяка палачинка в тигана. Оставете палачинката да се готви около 2-3 минути, докато се появят малки балончета по повърхността, след това обърнете с шпатула и гответе още 1-2 минути, докато стане златиста и пухкава.
- Сервирайте палачинките топли, гарнирани с масло и кленов сироп, плодове, мед, шоколадов сироп или каквото друго предпочитате.