Необходими продукти:
- 1 чаша замразен или пресен грах
- 1 чаша кускус
- 150 г сирене, нарязано на кубчета
- 1/4 чаша зехтин
- Сокът от 1 лимон
- 1/2 чаша нарязани пресни подправки (магданоз, мента или копър)
- 1/4 чаша нарязан пресен лук или червен лук (по избор)
- Сол и черен пипер на вкус
- 1 скилидка чесън, ситно нарязана (по желание)
- 1/4 чаша нарязани маслини или сушени домати (по избор)
Начин на приготвяне:
- Сварете кускуса според инструкциите на опаковката (обикновено 1 чаша вода на 1 чаша кус-кус). След като водата заври, добавете кус-куса, покрийте с капак и оставете за 5-10 минути да поеме водата. Разрохкайте с вилица.
- Ако използвате замразен грах, сварете го за 2-3 минути във вряща подсолена вода и след това го прехвърлете в студена, за да запазите цвета и текстурата му. Ако грахът е пресен, го сварете за около 5 минути.
- В голяма купа смесете приготвения кускус, охладения грах и кубчетата сирене. Добавете нарязаните подправки, лука, маслините или сушените домати, ако използвате.
- В отделна малка купичка смесете зехтина, лимоновия сок, ситно нарязания чесън (ако го използвате), сол и черен пипер. Разбъркайте добре, за да се получи дресинг.
- Залейте салатата с дресинга и внимателно разбъркайте, за да се разпределят равномерно подправките и ароматите.
- Оставете салатата да престои за около 10-15 минути, за да се смесят вкусовете, и след това я сервирайте.