За блатовете:
2-3 с.л. мед
150 г захар
50 г разтопено масло
200 мл прясно мляко
1 яйце + щипка сол
1 ванилия
2 ч.л. сода бикарбонат
400 г брашно
За крема:
1000 г заквасена сметана
200 г пудра захар
100 г крем сирене
1 ч.ч. орехи
1 бурканче сладко по избор (сини сливи)
16 порции
Форма с диаметър 26 см
Блатове
Може да бъдат направени от предния ден.
В малка тенджерка се смесват меда, млякото и маслото.
Поставят се на котлона на слаб огън и се бърка до разтопяване.
Яйцата се разбиват със захарта и щипка сол и се прибавят към топлата смес, разбърква се и се добавя содата.
Изчаква се да заври, вари се около 20 минути при непрекъснато разбъркване и се добавя брашното.
Оттегля се и се бърка, меси до получаване на лепкаво тесто.
Разделя се на 6 топки .
Всяка топка се разточва до много тънка, почти прозрачна кора. Може да точите направо върху хартия за печене.
Прехвърля се върху застлана с хартия тава и с помощта на ринг, чиния или друго се изрязва до правилна форма и желания размер - 26 см.
Пекат се по 2 едновременно във фурна, предварително загрята на 180 С с вентилатор за 3-4 минути (наблюдавайте за да не прегори), става наистина много бързо.
Изваждат се и се оставят да изстинат.
Крем
Сметаната се разбива с пудрата захар.
Всяка кора се маже обилно с крем и се поръсва с леко запечените счукани орехи или се маже със сладко. Така се редуват кора, сметана, орехи, кора, сметана, сладко.
Към сметаната за последния слой се добавя крем сирене и с получената смес се измазва цялата торта, отгоре и отстрани.
Тортата се покрива и се оставя в хладилника за една нощ.
Украсява се по желание с орехи, пресни плодове или сладко.
Най-добра е на другия ден.
Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter
Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност