Необходими продукти:
- 250 г масло на стайна температура
- 200 г шамфъстък, нарязан на едро
- 80 г обикновено брашно
- 1 ч.л. бакпулвер
- 225 г пудра захар
- 4 яйца, на стайна температура
- 1 ч.л. ванилов екстракт
За крема:
- 100 г пудра захар
- 250 г маскарпоне
- 200 мл сладкарска сметана
- 100 г паста от шамфъстък
- 400 г ягоди, измити и нарязани на парченца
- Настърганата кора от 1 лайм
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната на 180 градуса.
- Намажете с масло и застелете форма за торта с диаметър 23 см.
- Изсипете 150 г от шамфъстъка в кухненски робот и го смелете фино.
- Прехвърлете го в купа и го смесете с брашното, бакпулвера и щипка сол.
- Разбийте маслото и захарта с миксер в отделна купа, докато стане пухкава смес.
- Прибавете яйцата едно по едно, като разбивате добре за 1 минута след всяко от тях.
- Сложете ванилията, след което внимателно добавете сместа от брашно.
- Изсипете тестото с лъжица в подготвената форма и печете за 35-40 минути.
- Оставете да се охлади напълно във формата.
- Междувременно пресейте пудрата захар в купа, след това добавете маскарпонето, сметаната и пастата от шам фъстък. Разбийте, докато се смесят добре, след което оставете в хладилника за 20-30 минути, за да се сгъсти.
- Разрежете охладената торта наполовина хоризонтално с помощта на назъбен нож на два слоя.
- Поставете долния блат върху чиния или поставка за торта и го намажете с 1 пълна лъжица от крема с шамфъстък.
- Отгоре разпределете щедра шепа ягоди.
- Сложете другия блат, след което покрийте тортата от всички страни с останалия крем.
- Подредете отгоре останалите ягоди, останалия шамфъстък и кората от лайм.
- Съхранявайте тортата в хладилник в херметически затворен съд за два дни.