Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Чешка зима: Супа с наденички

Бистра супа за бистър ум по празниците

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев
5’ Подготовка
40’ Време за готвене
5 Порции
1 Трудност

Необходими продукти:

  • 2 бр. твърда наденица, луканкова или друга, нарязана на шайби
  • 2 глави кромид лук, на полумесеци
  • 3 камби, почистени, нарязани на едро
  • 2 моркова, на шайби
  • 200 г кисело зеле, наситнено
  • 4 средни картофа, обелени и разрязани на 4 части
  • Сол
  • Черен пипер
  • 2 дафинови листа
  • Черен пипер
  • Мащерка
  • Наситнен магданоз
  • Листа прясна целина
  • Зехтин
  • Краве масло
  • 1 кубче телешки бульон, разтворено в 1 ч.ч. вряла вода

Начин на приготвяне:

  1. В нагорещен тиган с 2 с.л. зехтин се запържват лукът, морковите и чушките камби за 3 мин. Изваждат се и се отделят настрана.
  2. Тиганът се забърсва с кухненска хартия и се запържват шайбите от наденицата за още 3 мин.
  3. В тенджера се налива 1 ч.ч. вода и в нея се слагат запържените до момента продукти.
  4. Котлонът се слага на силен огън и когато водата заври, се намаля до средна степен.
  5. През това време в тиган се запържва киселото зеле с 2 с.л. зехтин, мащерка черен пипер и 2 бр. дафинов лист.
  6. След 5 мин. дафиновият лист се маха, а зелето се слага в тенджерата при останалите продукти.
  7. Долива се разтворения телешки бульон и още литър и половина вода. Оставя се супата да заври.
  8. Слагат се картофите и се варят 15 минути или до пълното им омекване. Огънят се намаля и се ръсят мащерката и магданоза. Добавя се 1 с.л. краве масло.
  9. Ястието се опитва на сол и ако се налага - добавя се още.
  10. Сервира се с накъсани листа от прясна целина.

Снимка: iStock by Getty Images • Снимката е с илюстративна цел

 

 

Дайте оценка:

Тагове: зехтин краве масло сол черен пипер кисело зеле мащерка дафинов лист моркови магданоз целина наденица телешки бульон картофи чушки кромид лук

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче