Необходими продукти:
- 2 бр. твърда наденица, луканкова или друга, нарязана на шайби
- 2 глави кромид лук, на полумесеци
- 3 камби, почистени, нарязани на едро
- 2 моркова, на шайби
- 200 г кисело зеле, наситнено
- 4 средни картофа, обелени и разрязани на 4 части
- Сол
- Черен пипер
- 2 дафинови листа
- Черен пипер
- Мащерка
- Наситнен магданоз
- Листа прясна целина
- Зехтин
- Краве масло
- 1 кубче телешки бульон, разтворено в 1 ч.ч. вряла вода
Начин на приготвяне:
- В нагорещен тиган с 2 с.л. зехтин се запържват лукът, морковите и чушките камби за 3 мин. Изваждат се и се отделят настрана.
- Тиганът се забърсва с кухненска хартия и се запържват шайбите от наденицата за още 3 мин.
- В тенджера се налива 1 ч.ч. вода и в нея се слагат запържените до момента продукти.
- Котлонът се слага на силен огън и когато водата заври, се намаля до средна степен.
- През това време в тиган се запържва киселото зеле с 2 с.л. зехтин, мащерка черен пипер и 2 бр. дафинов лист.
- След 5 мин. дафиновият лист се маха, а зелето се слага в тенджерата при останалите продукти.
- Долива се разтворения телешки бульон и още литър и половина вода. Оставя се супата да заври.
- Слагат се картофите и се варят 15 минути или до пълното им омекване. Огънят се намаля и се ръсят мащерката и магданоза. Добавя се 1 с.л. краве масло.
- Ястието се опитва на сол и ако се налага - добавя се още.
- Сервира се с накъсани листа от прясна целина.