Въпреки че може да срещнете ревностни поддръжници на теорията, че оризът трябва да се изплакне задължително преди да се подложи на термична обработка, някои професионалисти в областта и дори любители готвачи не са съгласни с нея. Има видове ориз, които не изискват тази подготовка, а в някои случаи тя би влошила крайния резултат, който търсите. Нека видим какво се крие зад изплакването.
Буболечки, мръсотия и арсен
Водата отмива мръсотиите от зрънцата ориз и изплакването му за някои е просто практика, която се прилага и с всички останали плодове, зеленчуци и бобови култури. По последни проучвания обаче се оказва, че докато се отглежда, оризът може да абсорбира арсен, намиращ се естествено в почвата. Възможно е да бъде токсичен, ако се консумира в големи количества. Ето защо, някои експерти в хранителната индустрия препоръчват изплакването на ориза, за да се отстрани арсенът. Но резултатите не са тиква, каквито се очаква да бъдат. Миенето на зрънцата има минимален ефект върху премахването на арсена, а освен това така се отмиват ценни хранителни вещества като желязо, фолиева киселина, тиамин и витамин PP.
Пухкав или лепкав ориз
Изплакването помага за отмиването на излишното нишесте от ориза. Това важи особено за белия ориз. Минаването му през вода го прави по-пухкав и с по-лека текстура след термична обработка, както и помага зрънцата да не се слепват.
За приготвянето на ризото например нишестето е повече от необходимо, тъй като кремообразността на ястието, която е толкова характерна за него, ще бъде непостижима. Затова добре помислете какво ще готвите, преди да посегнете към измиването на ориза.
Как да изплакнете ориза
Сложете количеството, което сте решили да готвите, в цедка и го изплакнете под течаща вода, докато оттичащата се стане бистра.
За да премахнете по-голямото количество арсен от зрънцата, сипете 4 части вода към 1 част ориз и варете за 5 мин. Проучвания сочат, че бланширането премахва около 54% от арсена в кафявия ориз и 73% от белия.