Ако сте любител на гъбите и често готвите с тях, знаете колко бързо могат да изгубят голяма част от привлекателния си външен вид и вкуса си, особено когато не ги използвате веднага. Вместо да изпитвате угризения, че сте купили по-голямо количество от необходимото, замразете остатъците. Така може да се запасите с любимите си сортове гъби в техния сезон, след което да продължите да им се наслаждавате когато си поискате.
Как да избирате и почиствате гъбите
При избора им е важно те да имат добър външен вид и да миришат свежо. Избягвайте онези екземпляри, които изглеждат сухи, с тъмни петна по шапчиците, имат вид на развалящи се и излъчват неприятна миризма. Замразявайте гъби само в добро състояние.
Измийте ги със студена вода и отрежете пънчетата им. Тези, които са с диаметър по-голям от 2.5 см трябва да се нарежат на филийки или четвъртинки.
Сгответе гъбите преди да ги замразите
Има два начина да направите това - да ги сотирате или да ги задушите. Имайте предвид, че задушените гъби са с по-дълъг живот във фризера от сотираните. И в двата случая ще променят цвета и текстурата си, така че не се притеснявайте.
Ето какво време ще ви е необходимо, ако се спрете на метода на задушаване:
- Цели гъби: 5 мин.
- Нарязани на четвъртинки: 3 и ½ мин.
- Нарязани на филийки: 3 мин.
Миенето на гъбите под течаща вода дълго време крие риск те да се напоят, което може да ги повреди при замразяване. Затова, изкарайте възможно най-много въздух от торбичките, в които ще ги приберете, за да предотвратите развалянето на качеството им.
Сотирани гъби
- Почистете гъбите и ги нарежете според вашите предпочитания;
- Сотирайте ги на висока температура с малко масло. Разбърквайте често;
- Гответе, докато гъбите се сготвят напълно и голяма част от течността се изпари.
Задушени гъби на пара
- Почистете гъбите и ги нарежете според вашите предпочитания;
- В купа смесете около 600 мл вода, 1 ч.л. лимонов сок и 1 и ½ ч.л. лимонена киселина. Количеството е подходящо за 220 г гъби.
- Накиснете гъбите в течността за 5 мин. Това ще минимизира потъмняването им след готвенето.
- Задушете ги на приставка за готвене на пара като спазвате времето, което посочихме за различните видове нарязване.
Замразяване
- Разпръснете гъбите върху плоска тава за печене, за да се охладят на стайна температура.
- Преместете я в камерата, но ако нямате достатъчно място, разпределете гъбите в по-малки съдове. Трябва да престоят там около 20 мин.
- Когато са вече замръзнали, прехвърлете ги в подходящи пликове с цип, като не ги препълвате.
- Надпишете всяка торбичка с датата на опаковане и приберете в камерата.
Така готовите пакети с гъби може да съхранявате до 1 година.