Днес ще говорим за онази хрупкава и сладка коричка, пълна с крем и плодове.
На френски език думата "тарт" се използва и за пай, с тази разлика, че той обикновено се покрива с тесто, докато тартът - не. Смята се, че този вид десерти идват от периода на средновековието, а тестото, от което се приготвят, е било масово разпространено още през 1550 г., приблизително 200 години след появата на пайовете. В този период обаче този тип десерти се възприемат като част от висшата кулинария, до която са можели да се докоснат само благородниците. Обикновените пайове, които по-ниската прослойка на населението познавала, излгеждали по съвсем различен начин.
Първоначално те били с подправки и плънка от месо, но след време това се променя и започват да преобладават пайовете с крем и плодове. За един от най-ранните подобни видове можем да посочим италианската кростата, която датира от средата на XV в. и е описвана като селска версия с неопределена форма на отворен плодов тарт.
Когато се впускате в подобни кулинарни приключения у дома, като приготвянето на вкусни сладкиши, винаги е приятно да имате компания. Децата са най-добрите помощници, а прекарването с тях в кухнята е меко казано забавно.
Детска дървена кухня от Market.dir.bg
Спретнете си няколко кулинарни часа заедно с тях и пригответе този вкусен десерт с наша помощ.
Да действаме.
Кухненска престилка от Market.dir.bg
Първо започнете с приготвянето на масленото тесто. Сипете 250 г брашно в кухненски робот. Към него прибавете 125 г студено масло, което предварително сте нарязали на кубчета. Разбийте съставките, докато станат на трохи.
Мерителна купа от Market.dir.bg
Сложете щипка сол и разбийте отново. Накрая сипете една по една до три супени лъжици прясно мляко или вода, като след всяка наблюдавате консистенцията на тестото. Трохите трябва лесно да стават на топче между пръстите ви.
Изсипете готовото маслено тесто върху плота и го съберете на голяма топка. Увийте я във фолио за съхранение и я приберете в хладилника за 20 мин. преди да я използвате.
Загрейте фунрата на 180 градуса. Намажете внимателно с олио форма за мъфини с 12 разделения.
Изрежете от масленото тесто 12 кръгчета с диаметър 10 см. Сложете ги във всяко от разделенията на формата и ги притиснете така, че да се оформят малки кошнички. Ръбовете им трябва да излизат от горната страна на дупките.
Форма за мъфини от Market.dir.bg
Приберете формата в хладилника, където трябва да остане за 20 мин.
През това време от хартия за печене изрежете десет-сантиметрови квадратчета. Намачкайте ги, след което ги разгънете и поставете всяко едно в 12-е отвора върху тестото.
Дървен комплект за чай от Market.dir.bg
Отгоре изсипете известно количество суров боб или ориз, които да служат като тежест, за да не се раздуе тестото при печене.
Изпечете масленото тесто за 10 мин. до златистокафяво. Когато е готово, оставете настрани, за да се охлади.
Направете крема за тарталетите като разбиете с миксер 120 г меко масло с 120 г. кафява захар.
Детска играчка ръчен миксер от Market.dir.bg
Трябва да се получи мека и пухкава смес. Към нея прибавете 1 яйце, разбъркайте отново, след което 1 с.л. брашно. Накрая сложете 120 г смлени бадеми и разбъркайте с шпатула за последно.
Кокосова захар от Market.dir.bg
Във всяка готова кошничка сипете по една равна чаена лъжица конфитюр от череши, а върху него супена от готовия крем. Изпечете тарталетите за 20 мин., докато кремът стане златист и еластичен.
Комплект за сервиране на сладко от Market.dir.bg
Извадете сладкишите от фунрата и ги оставете да се охладят напълно.
За да приготвите кралската ледена глазура смесете 200 г пудра захар с 2 с.л. вода. Разпределете я върху всяка тарталета, след което украсете с любимите си плодове.
Кутия за съхранение от Market.dir.bg
В сайта на Market.dir.bg ще откриете голямо разнообразие от артикули (продукти за здраве и красота, за дома, дрехи, обувки, аксесоари, стоки за деца и домашни любимци, храни и напитки), като при регистрация и първа покупка над 50 лв. получавате 15 лв. отстъпка! Безплатна доставка за поръчки над 150 лв.