За да измайсторим едно интересно плато по оригинален и впечатляващ за гостите начин, всичко, което трябва да направим, е да сервираме любимите си храни точно както бихме сервирали различни сирена или колбаси, месо, морски дарове и т.н. Да, платата стават все по-популярни и това е повод за радост. Защо? Защото са лесни за измисляне и приготвяне и не на последно място - никога не омръзват.
Основната им съставка е разнообразието, така че нека помислим за някои оригинални рецепти извън класиката. Защо не плато с шишчета? Едно с кюфтета? Едно с различни видове пица, или такова с палачинки и понички?
Какво можем да приготвим, когато не сме в настроение за готвене? Когато организираме среща в последния момент с няколко приятели? Когато седим уморени на дивана, за да се насладим на чаша вино и не сме в настроение да се трудим в кухнята? Отговорът е един и много прост: Приготвяме плато! Накратко, трябва само да поставим различни екстри върху дъска или голям поднос и така да създадем вкусна феерия за нула време. Но както всички неща, сглобяването на едно плато изисква подготовка. А кое е най-важното?
Това, разбира се, са продуктите, които имаме в хладилника.
- Сиренето.3 до 5 вида сирена са достатъчни за нашето плато. Сирената, които ще изберем могат да бъдат различни по вид и текстура. В зависимост от вкуса им, те трябва да се комбинират добре с някои сосове, които също е добре да имат различни вкусове, дори противоположни на тези на сирената. Соленото сирене например има нужда от сладко от боровинки или пък от ябълково или друго чътни.
- Студените разфасовки. Различни разфасовки, различни видове, прости или подсилени с билки или подправки. Прошуто, салам и мортадела несъмнено са добър избор. Можем да ги намерим в безброй вариации, така че всичко, което трябва да направим, е да изберем тези, които отговарят както на нашия вкус, така и на вкуса на гостите.
- Зеленчуците. Алтернативите, които имаме, са наистина безброй. Тук ще споменем само някои от тях. Така че, нека не забравяме за класическите краставица, морков и целина, и към тях да добавим сушените домати, маслините и киселите краставички.
- Разядките. Домашен хумус, сладко, домашна лютеница, дори и малко мед са част от избора, който имаме. Към тях, разбира се, можем да добавим безброй сосове и дипове, които ще подобрят както вкуса, така и вида на нашето плато.
- Печени изделия. Пръчици, крекери, дори хляб с квас, пълнен хляб със сирене или обогатен с ядки и различни видове питки. Всичко това може да обогати платото и да се съчетае перфектно с другите продукти върху него.
- Финалният щрих. Какъв може да бъде той? Някои плодове - пресни или сушени - ядки, дори различни зърнени блокчета. Това са някои от допълнителните елементи, които могат да се съчетаят с многото различни вкусове и да паснат на всяко плато. В тази категория можем да включим дори яйцата.
- Елементът на изненада. Каква може да бъде изненадата в едно плато със сирене, колбаси и зеленчуци? Ами... нещо топло за контраст, разбира се. Това несъмнено би зарадвало гостите ни по приятен и неочакван начин. Да дадем и няколко примера. Някои зеленчуци, които не можем или не бихме искали да сервираме сурови, са патладжаните, тиквичките, чушките и гъбите. Тук можем да използваме парчета от пайове или други топли тестени изделия, в които има плънка, както неща, приготвени на скара - кюфтета, кебапчета, шишчета или "хапки" от пържоли. Всичко е въпрос на въображение.