Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Презрели банани? Не ги хвърляйте, а направете тези три десерта

За чиста съвест и удоволствие

Всеки има предпочитания в коя фаза от зреенето бананът му е най-вкусен. Но може би голяма част от хората са категорични, че презрелият такъв не е никак привлекателен за ядене, особено вглеждайки се във външния му вид.

Не е необходимо обаче да се запътвате към кофата, когато кората на банана започне да почернява. Може да го вложите в няколко вкусни рецепти за десерти, с които хем да му вдъхнете нов живот, хем да му се насладите.

Днес, в тази посока сме ви приготвили няколко много лесни начина за постигането на чиста съвест и пълен от удоволствие стомах.

Бананови мъфини

Снимка: Unsplash

Необходими продукти:

  • 1 и ½ ч.ч. самонабухващо брашно
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 1 ч.л. сода
  • 1 ч.л. канела
  • ½ ч.л. сол
  • Щипка индийско орехче
  • 3 добре узрели или презрели банана
  • ½ ч.ч. захар
  • 1/3 ч.ч. разтопено масло
  • ¼ ч.ч. кафява захар
  • 1 голямо яйце
  • 1 ч.л. ванилов екстракт
  • ¼ ч.ч. накълцани орехи

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте предварително фурната на 175 градуса. Намаслете форма за мъфини.
  2. Пресейте заедно брашното, бакпулвера, канелата, содата, солта и индийското орехче в купа.
  3. В друга купа намачкайте бананите, след което към тях прибавете бялата и кафява захар, разтопеното масло, яйцето и ваниловия екстракт. Разбъркайте добре и прибавете течните към сухите съставки. Сипете и орехите.
  4. Разпределете равномерно тестото в отворите в тавата за мъфини, като не ги пълните до ръба.
  5. Печете кексчетата за около 20 мин.

Печени банани с шоколад

Необходими продукти:

  • 4 зрели или презрели банана
  • Шоколадови капки
  • Ванилов сладолед за сервиране

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната на 200 градуса. Направете прорез от едната страна на бананите. Напълнете прореза с шоколадови капки, след което сложете всеки банан върху парче алуминиево фолио и завийте краищата му едни за други.
  2. Готовите пакети поставете в тава и запечете за 25 мин.
  3. Сервирайте печените банани с топка сладолед и течен шоколад.

Бананови палачинки

Снимка: iStock by Getty Images

Необходими продукти:

  • 350 г самонабухващо брашно
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 2 добре узрели банана
  • 2 средно големи яйца
  • 1 ч.л. ванилов екстракт
  • 250 мл пълномаслено прясно мляко
  • Щипка сол
  • Масло за пържене

Начин на приготвяне:

  1. Пресейте брашното, бакпулвера и щедра щипка сол в голяма купа.
  2. В друга купа намачкайте узрелите банани с вилица до гладкост, след което при тях разбийте яйцата, ваниловия екстракт и млякото.
  3. Направете кладенче в сухите съставки и добавете течните. Смесете ги заедно до получаването на гладка смес.
  4. Загрейте на средна степен на котлона малко парченце масло в тиган с незалепващо покритие. Сипете 2-3 с.л. от тестото и пържете, докато на повърхността започнат да се образуват мехурчета. Тогава обърнете палачинката от другата страна за около 1-2 мин. Повторете процедурата с цялото тесто.
  5. Подредете палачинките в чинии на порции. Отгоре наредете кръгчета банани, полейте с кленов сироп или шоколад, а за финал поръсете с любимите си ядки.

Дайте оценка:

Тагове: банани