Всеки има предпочитания в коя фаза от зреенето бананът му е най-вкусен. Но може би голяма част от хората са категорични, че презрелият такъв не е никак привлекателен за ядене, особено вглеждайки се във външния му вид.
Не е необходимо обаче да се запътвате към кофата, когато кората на банана започне да почернява. Може да го вложите в няколко вкусни рецепти за десерти, с които хем да му вдъхнете нов живот, хем да му се насладите.
Днес, в тази посока сме ви приготвили няколко много лесни начина за постигането на чиста съвест и пълен от удоволствие стомах.
Бананови мъфини
Необходими продукти:
- 1 и ½ ч.ч. самонабухващо брашно
- 1 ч.л. бакпулвер
- 1 ч.л. сода
- 1 ч.л. канела
- ½ ч.л. сол
- Щипка индийско орехче
- 3 добре узрели или презрели банана
- ½ ч.ч. захар
- 1/3 ч.ч. разтопено масло
- ¼ ч.ч. кафява захар
- 1 голямо яйце
- 1 ч.л. ванилов екстракт
- ¼ ч.ч. накълцани орехи
Начин на приготвяне:
- Загрейте предварително фурната на 175 градуса. Намаслете форма за мъфини.
- Пресейте заедно брашното, бакпулвера, канелата, содата, солта и индийското орехче в купа.
- В друга купа намачкайте бананите, след което към тях прибавете бялата и кафява захар, разтопеното масло, яйцето и ваниловия екстракт. Разбъркайте добре и прибавете течните към сухите съставки. Сипете и орехите.
- Разпределете равномерно тестото в отворите в тавата за мъфини, като не ги пълните до ръба.
- Печете кексчетата за около 20 мин.
Печени банани с шоколад
Необходими продукти:
- 4 зрели или презрели банана
- Шоколадови капки
- Ванилов сладолед за сервиране
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната на 200 градуса. Направете прорез от едната страна на бананите. Напълнете прореза с шоколадови капки, след което сложете всеки банан върху парче алуминиево фолио и завийте краищата му едни за други.
- Готовите пакети поставете в тава и запечете за 25 мин.
- Сервирайте печените банани с топка сладолед и течен шоколад.
Бананови палачинки
Необходими продукти:
- 350 г самонабухващо брашно
- 1 ч.л. бакпулвер
- 2 добре узрели банана
- 2 средно големи яйца
- 1 ч.л. ванилов екстракт
- 250 мл пълномаслено прясно мляко
- Щипка сол
- Масло за пържене
Начин на приготвяне:
- Пресейте брашното, бакпулвера и щедра щипка сол в голяма купа.
- В друга купа намачкайте узрелите банани с вилица до гладкост, след което при тях разбийте яйцата, ваниловия екстракт и млякото.
- Направете кладенче в сухите съставки и добавете течните. Смесете ги заедно до получаването на гладка смес.
- Загрейте на средна степен на котлона малко парченце масло в тиган с незалепващо покритие. Сипете 2-3 с.л. от тестото и пържете, докато на повърхността започнат да се образуват мехурчета. Тогава обърнете палачинката от другата страна за около 1-2 мин. Повторете процедурата с цялото тесто.
- Подредете палачинките в чинии на порции. Отгоре наредете кръгчета банани, полейте с кленов сироп или шоколад, а за финал поръсете с любимите си ядки.